Wikipedista:Trasprd/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wikipedista:Trasprd/Pískoviště
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
CírkevRuská pravoslavná církev
DiecézePskovská eparchie
Architektonický popis
Výstavba1339
Specifikace
Délka22,7 m
Šířka26,3 m
Výška10 m
Umístění oltářevýchod
Stavební materiálkámen

Chrám Archanděla Michaela z Gorodce (rusky Церковь Михаила Архангела с Городца) je pravoslavný chrám z 14. století v ruském Pskově. V rámci chrámů pskovské architektonické školy byl roku 2019 zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Nápisy na dlažbě uvádí datum založení 1339, stejně jako data významných přestaveb v letech 1613 a 1696. Chrám vznikl v jedné ze čtyř tehdejších čtvrtí Pskova, opevněném Gorodci (odtud název). Stál původně na na tržišti, ke kterému se sbíhaly důležité ulice, byl tak jedním ze středobodů Pskova.[1][2]

Během historie byl chrám několikrát přestavěn, k největším zásahům došlo na konci 18. století.

Po nástupu bolševiků k moci nebyl jako jeden z mála chrámů ve městě uzavřen, od roku 1929 se tak stal hlavním pravoslavným chrámem Pskova. V roce 1936 byl ovšem také zrušen a předán muzeu, aby byl záhy znovu otevřen během německé okupace. V letech 1946-48 proběhla rekonstrukce, během které byly odstraněny přístavby z 19. století.

V roce 1960 získal památkovou ochranu a roku 1995 byl navrácen ruské pravoslavné církvi.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Церковь Михаила Архангела с Городца (Псков) na ruské Wikipedii.

  1. Наследие Земли Псковской/ Культура и история Пскова и Псковской области. Достопримечательности, туристическая инфраструктура. www.culture.pskov.ru [online]. [cit. 2020-01-08]. Dostupné online. 
  2. Псков в ЮНЕСКО. Церковь Михаила и Гавриила Архангелов. www.tourism.pskov.ru [online]. [cit. 2020-01-08]. Dostupné online.