Wikipedista:TomassoKopplo/Tomáš Köppl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tomáš Köppl (narozen 4. dubna 1993, Trnava) patří k nejmladší generaci slovenských dirigentů, skladatelů, klavíristů, pedagogů a aranžérů v jedném. Jako profesionální aktivný umělec kombinuje projekty různého stylového zaměření. Je také aktivním klavíristou a klávesákem v různých projektech. [1]

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Jeho první hudební a hráčskí zkušenosti získal na ZUŠ M. Schneidera-Trnavského v Trnavě, kde studoval hru na keyboardu (symtetizátor). Je absolventem orchestrálního dirigování na VŠMU (Marián Lejava) a taky bývalým studentem kompozice a dirigování na Konzervatoři v Bratislavě (Stanislav Hochel, Július Karaba). Také absolvoval i postgraduální studium mezinárodního manažmentu na Fakultě Managementu Univerzity Komenského v roce 2023. Od roku 2019 aktivně zastává funkci dirigenta a vedoucího v Orchestru dětí a mládeže Harmonie v Bratislavě.

Spolupracoval se Symfonickým orchestrem Slovenského rozhlasu, Slovenskými symfonikmi, orchestrem Capella Istropolitana, Komorní operou Bratislava, Symfonickým orchestrem VŠMU (Vysoké Školy Muzických Umňení v Bratislavě), Komorním orchestrem Dianopolis (Bulharsko) a orchestry Konzervatoře v Bratislave. Absolvoval dirigentské kurzy u dirigentů: Lior Shambadal, Jorma Panula, Štefan Sedlický a George Pehlivanian . Spolupracoval s umělci jako Cikánští Ďáblové, Mojzes Quartet, Mucha Quartet, Lidová Mladistvá, Miloš Biháry, Filip Jančík, Zuzana Hrvolová a další.

Sám vytváří hudbu pro dokumentární filmy, rádio a hry, které lze hrát s pomocí GPS. Vyučuje hru na klavíru a teorii na ZUŠ a vede hodiny klasického tance na Konzervatoři Dušana Nebyly v Trnavě. Aktivne působí ve více projektech hrajících populární a jazzovou hudbu. V roce 2019 nahrál album Lessons Learned se domácí jazzovou sestavou Impaco Trio . V roce 2023 ukončil i studium Mezinárodního managementu na FMUK rigorózní zkouškou s titulem PhDr.

Své hudební projekty zveřejňuje na ruzných sociálních sítích a platformách jako Spotify, Youtube a podobne.[2]

Projekty a skladby[editovat | editovat zdroj]

Raná díla řazená podle roku skomponování

  • 2019: CGI: An Artistic Medium (hudba do krátkometrážního dokumentu)
  • 2020: Carpathian Elegy (singl)
  • 2021: AlterEgo: Easy Nod Songs (CD album, kompozice a aranžmá)
  • 2021: Skřítkovo kouzlo (hudba do hry pro město Trnava)
  • 2022: Sněhový král (hudba do rozhlasové hry, RTVS)

Reference[editovat | editovat zdroj]

Webstránka umělce: tomaskoppl.eu

Spotify umělce: Spotify

Youtube umělce: Youtube

Facebook umělce: Facebook

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

https://www.youtube.com/watch?v=EP9EAGV2yts


https://www.jazz.sk/musicians/tomas-koeppl

https://www.facebook.com/tomas.koppl.37/

https://kamdomesta.sk/modry-stvrtok-tomas-koppl



  1. Domov [online]. Dostupné online. 
  2. Domov [online]. Dostupné online.