Wikipedista:Strivo/Pískoviště 2

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
FN F2000
slovinská verze F2000 S
slovinská verze F2000 S
TypÚtočná puška
Místo původuBelgieBelgie Belgie
Historie výroby
Navrženo1995-2001
VýrobceFN Herstal
Výroba2001- 2020
Varianty
  • F2000
  • F2000 Tactical
  • FS2000
  • F2000 S
Základní údaje
Hmotnost3,6 kg
Délka688 mm
Délka hlavně400 mm
Typ náboje5,56 × 45 mm NATO
Princip střelbyodběr prachových plynů, rotační závorník
Kadence850 ran/min
Úsťová rychlost900 m/s
Účinný dostřel500 m
Zásobování municízásobník na 30 (pouze STANAG)

FN F2000 je útočná puška v ráži 5,56 mm, v systému Bullpup belgické zbrojovky FN Herstal. Futuristicky vyhlížející zbraň na první pohled připomíná samopal FN P90 se kterým sdílí podobný design. FN F2000 je konstrukčně zcela unikátní svým systémem vyhazování vystřelených nábojnic. Zbraň je hodnocena jako přesná, spolehlivá zbraň a jako nejvíce komfortní při střelbě ze všech zbraní bullpup. Zbrojovka FN nezaznamenala s touto zbraní výrazný komerční úspěch a proto ji potichu stáhla z prodeje kolem roku 2020.

Popis a Konstrukce[editovat | editovat zdroj]

Zbraň funguje na principu odběru prachových plynů z hlavně. Uzamčení je provedeno rotačním závorníkem se sedmi ozuby. Plynový píst je sice pevně spojen s nosičem závorníku, ale zbraň je řazena mezi zbraně s krátkým pístem. Kolem plynového pístu je navinuta vratná vzpruha. Přepínač střelby je stejně jako u P90 umístěn pod spouští na otočném disku. Nezávislá napínací páka je umístěna na levé straně zbraně. Spoušťové ústrojí je uloženo ve vyjímatelném polymerovém kontejneru v pažbě, a skoro všechny jeho součásti jsou rovněž z polymeru.

Zcela unikatní na zbrani je systém vyhazování prázdných nabojnic. Nábojnice nejsou vyhazovány okénkem, ale vtlačeny vracejícím se závěrem po skluzavce do tubusu nad hlavní. Tubus má kapacitu 6 prázných nábojnic a po jeho naplnění vypadne vždy první nábojnice otovrem na práve straně zbraně při ústí hlavně. Z důvodu absence vyhazovacího okénka je na horní straně pouzdra závěru víko, po jehož odklopení je možné nahlédnout do nábojové komory.

zbraň nemá Střeleckou pohotovost, ale je možné manuálně vystavit závěr v zadní pozici. Zásobníková šachta je utěsněná gumovou manžetou, která brání vnikání nečistot do zbraně, ale zárověň brání volnému vypadnutí zásobníku po stisknutí tlačítka vypouštění zásobníku.

Verze[editovat | editovat zdroj]

  • FS2000 je civilní verze zbraně. delší hlaveň (443 mm)
  • F2000 S je modifikace zbraně pro slovinskou armádu, prakticky jediným rozdílem je transportní rukojeť.