Wikipedista:Phiwy/Bewcastle (římská pevnost)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bewcastle, Fanum Cocidi
Opevnění římské pevnosti Bewcastle
Opevnění římské pevnosti Bewcastle
Účel stavby

vojenský

Základní informace
Výstavba122
Zánik367
Poloha
Adresahrabství Cumbria, AnglieAnglie Anglie
Souřadnice

Bewcastle byla římská pevnost, kterou postavili severně od Hadriánova valu jako základnu určenou pro průzkum a výzvědnou službu, na obranu proti nenadálým útokům ze severu a na podporu místního kmene Brigantů, jejichž územím Hadriánův val procházel.[1]

Oltář, který Annius Victor vybudoval bohu Cocidiovi

Římské jméno této pevnosti znělo Fanum Cocidi (v té podobě ho alespoň uvádí Ravennská Kosmografie), což znamená "Cocidiova svatyně". Cocidius byl bůh uctívaný v severní Británii. Pozůstatky pevnosti se nacházejí v obci Bewcastle v hrabství Cumbria, 11 km na sever od římské pevnosti Banna (Birdoswald), která patří k těm na západě Hadriánova valu.

Název[editovat | editovat zdroj]

Jupiterův oltář, Bewcastle

Název Fanum Cocidi byl pevnosti přiřčen na základě faktu, že z devíti oltářů objevených v této lokalitě je šest zasvěcených bohu Cocidiovi.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Pevnost byla mezi římskými pevnostmi neobvyklá, protože tvořila spíše nepravidelný šestiúhelník než obvyklý obdélník[2] [3]. S plochou téměř 24 tisíc čtverečních metrů zabírala celou malou náhorní plošinu tohoto tvaru [4]nad Kirk Beck a patřila spíše k větším pevnostem.[1]

Fanum Cocidi 1937

S pevností Banna ji spojovala římská silnice známá jako Maiden Way. Mezi těmito dvěma pevnostmi byly objeveny dvě signalizační věže, které pravděpodobně sloužily k předávání signálů z Bewcastlu do Birdoswaldu.

Fáze výstavby pevnosti[editovat | editovat zdroj]

Probíhala ve čtyřech fázích. Pevnost byla postavena přibližně ve stejnou dobu jako pevnosti Hadriánova valu (120-140, případně 122-139/42[5]), měla hliněné valy a byla ze dřeva, ale přinejmenším jednu bránu postavili z kamene a také budovu velitelství. Je dílem první kohorty Dáků, Cohors I Dacorum[4], ale pevnost byla opuštěna, když byla ve 40. letech 2. století hranice posunuta na sever k Antoninovu valu.

Když se od něj vojsko stáhlo zpět, pevnost znovu fungovala od cca 163 a její hradba byla pokryta kameny. Pravděpodobně ji vybudovala legie V1 neboli legio VI Victrix (fáze 2).

Opevnění římské pevnosti Bewcastle

Ke konci 2. století pevnost radikálně přestavěli kvůli zvýšení kapacity; první Nervova kohorta Germánů[6], pěší a jízdní, 1000 mužů[1]. Pevnost měla čtyři brány, na sever, jih, východ a západ; ta západní byla hlavní. Dům velitele (praetorium) ležel přibližně ve středu šestiúhelníku, budova velitelství (principia) od něj bezprostředně na sever. V jihovýchodní části pevnosti se nacházely lázně v Hadriánově stylu.

Nápisy na stavbách nalezené na místě dokládají, že na budování pevnosti se v celém průběhu její existence podílely odloučené oddíly přinejmenším tří legií: druhé (umístěné v Caerleonu ve Walesu), šesté (se sídlem v Yorku) a dvacáté legie (se sídlem v Chesteru).

Ve 2. století tvořila posádku první kohorta Dáků, což byla jednotka pěchoty v síle tisíc mužů. Ve 3. století pevnost držela první kohorta Cohors I Nerviorum (částečně jízdní).

Fáze 3: ke konci 3. století byla znovu radikálně přestavěna, na západě a na severu byly postaveny nové hradby, čímž se plocha pevnosti zmenšila, zřejmě v souvislosti s méně početnou posádkou. Budovy byly znovu přestavěny a lázně přeměněny na kasárenský blok. Fakt, že lázně stály uvnitř hradeb, svědčí o tom, že pevnost se nacházela v nepřátelském prostředí. A nevznikla u ní ani civilní osada.[1]

Fáze 4. Pevnost byla téměř zničena v roce 343, když byl dobyt Hadriánův val. Pak ji znovu postavili, ale po invazi barbarů v roce 367 byla definitivně opuštěna a zničena. Důkazy v podobě mincí nasvědčují tomu, že byla opuštěna v 1. polovině 4. století (i když počet nalezených mincí je poměrně malý), ale zvědové ji mohli využívat až do roku 367, kdy jejich činnost byla ukončena.[1]

Vykopávky[editovat | editovat zdroj]

V letech 1937, 1954 a 1957 v lokalitě probíhaly vykopávky, ale zjistily jen, kde se nacházely budovy uvnitř pevnosti, a našly několik oltářů.

Současný stav[editovat | editovat zdroj]

Valy a příkopy pevnosti jsou dosud viditelné. Jižní část lokality zabírá kostel s hřbitovem, na kterém se nachází slavný Bewcastleský kříž.

Na severovýchod od tohoto místa se zachovaly ruiny Bewcastleského hradu. Tento normanský hrad byl postaven okolo roku 1092, z kamene z římské pevnosti. Hrad údajně zničil Oliver Cromwell v roce 1641.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bewcastle Roman Fort) na anglické Wikipedii.

  1. a b c d e Tynedale U3A. Hadrian's Wall Group [online]. [cit. 2019-11-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Dostupné online. 
  3. Dostupné online. 
  4. a b Bewcastle Castle | North West England | Castles, Forts and Battles. www.castlesfortsbattles.co.uk [online]. [cit. 2019-11-24]. Dostupné online. 
  5. Bewcastle Roman fort, high cross shaft in St Cuthbert's churchyard, and Bew Castle medieval shell keep castle, Bewcastle - 1015728 | Historic England. historicengland.org.uk [online]. [cit. 2019-11-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Bewcastle. Visit Hadrian's Wall [online]. 2016-03-10 [cit. 2019-11-24]. Dostupné online. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]