Wikipedista:Okterakt/Furíci

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Antropomorfní Liška, typická furry postava

Furry fandom je „fandom“, který se zabývá antropomorfními zvířecími postavami. Tyto postavy mají lidskou osobnost a další lidem podobné vlastnosti. Příkladem takových vlastností jsou obličejové výrazy, schopnost mluvit, chodit po dvou a nosit oblečení. Furry fandom tvoří komunita lidí, kteří se schází na internetu nebo na Furry srazech. Ve Furry fandomu jsou také oblíbené kostýmy, tzv. fursuity.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Počátky furries můžeme najít v undergroundových komixech 70. let 20. století. V roce 1976 vzniklo amatérské vydavatelství Vootie, jehož tvorba využívala antropomorfizovaných zvířat jako postav komixů.[1] Mnohé z těchto děl obsahovaly explicitní obsah.

Podle historika fandomů Freda Pattena koncept furries měl počátky na sci-fi konferenci v roce 1980, kde kresba postavy z krátké komixové knihy Anthropomorphics započala diskusi o antromorfníc postavách ve sci-fi románech.

Výraz furry fandom je používán ve fanzinech už od roku 1983 a stal se běžným označením pro tento žánr okolo poloviny 90. let. Avšak počátky furry fandomu se podle některých datují už k dílům jako Kimba, the White Lion (1965), Daleká cesta za domovem (1972) atd. Internetové diskusní skupiny v 90. letech následně způsobily určité oddělení fanoušků mluvíčích zvířat a furry postav.

V 80. létech fanoušci začali publikovat fanziny a okolo roku 1989 byl zájem už dosti velký pro uspořádání první fury konference, nazývané Confurence 0, které proběhla na Holiday Inn Bristol Plaza in Costa Mesa v Kalifornii. V následujícím desetiletí se Internet stal dostupným pro širokou veřejnost a díky tomu také nejpopulírnějíšm způsobem socializace furíků. Diskusní skupina alt.fan.furry byla založena v listopadu roku 1990. Virtuální prostředí jako MUCKs se také stala oblíbeným místem na Intenetu pro scházení a komunikaci fanmoušků.

Inspirace[editovat | editovat zdroj]

První inspirací Šablona:Cizeojazyčně komunity byly zejména alegorické romány, zahrnující sci-fifantasy, a také kreslené pořady, ve kterých vystupují antropomorfní zvířata. Podle průzkumu z roku 2007 furíci, v porovnání s kontrolní skupinou ne-furry osob, měli jako děti v oblibě takové pořady mnohem více.

Aktivity[editovat | editovat zdroj]

Podle průzkumu z roku 2008, většina furíků je přesvědčena, že visuální umění, konference, literatura a on-line komunity jsem důležité pro tento fandom. Většina furíků jsou muži, průzkumy naznačují, že až 80 %.

Výroba předmětů[editovat | editovat zdroj]

Mnozí členové komunity, kteří to umí, vyrábí své vlastní plyškové hračky (někdy nazývané plushies) a pracují na výrobě propracovaných kostýmů nazývaných fursuity, které jsou nošeny ať už pro zábavu, nebo při účasti na průvodech, maškarádách na konferencích, tancích či při dobročinných sbírkách. Fursuity mohou být jednoduché, nebo i sofistikované, zahrnující pohyblivé mechanismy, animatronicé části, make-up a další. Ty nejjednodušší vyjdou už na 500 USD, ale cena těch propracovanějších se šplná až k 10 000 USD.

Přestože přibližně 80 % furíků nevlastní plnohodnotný fursuit, zejména z důvodu jeho vysoké ceny, většina z nich má positivní vztah k vlastníkům fursuitý na akcí, kterých se účastní. Někteří také nosí „částečné“ furstuity, například takové, které se skládají pouze ze samostatných uší a ocasu, nebo hlavy, tlap a ocasu.


Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]


  1. Vootie [online]. WikiFur, rev. 2020-02-15 [cit. 2022-12-03]. Dostupné online. (anglicky)