Wikipedista:Nsrotvt/Pískoviště/4

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nathaniel Parker Willis
Willisův portrét v ateliéru Mathewa Bradyho, asi polovina 50. let 19. století
Willisův portrét v ateliéru Mathewa Bradyho, asi polovina 50. let 19. století
Narození20. ledna 1806
Spojené státy americké Portland, Maine, Spojené státy americké
Úmrtí20. ledna 1867 (ve věku 61 let)
Spojené státy americké Cornwall-on-Hudson, New York, Spojené státy americké
Místo pohřbeníHřbitov Mount Auburn, Cambridge, Massachusetts
Povoláníeditor
literární kritik
básník
RodičeNathaniel Willis (otec)
PodpisNathaniel Parker Willis – podpis

Nathaniel Parker Willis (20. ledna 1806 Portland, Maine - 20. ledna 1867 Cornwall-on-Hudson, New York), známý také jako N. P. Willis,[1] byl americký spisovatel, básník a editor, který spolupracoval s několika významnými americkými spisovateli, včetně Edgara Allana Poea a Henryho Wadswortha Longfellowa. Stal se nejlépe placeným časopiseckým autorem své doby. Jeho bratrem byl hudební skladatel Richard Storrs Willis a jeho sestra Sara, která vystupovala pod jménem Fanny Fern. Harriet Jacobsová napsala svou autobiografii v době, kdy byla zaměstnána jako ošetřovatelka jeho dětí.

Willis se narodil v Portlandu ve státě Maine a pocházel z nakladatelské rodiny. Jeho dědeček Nathaniel Willis vlastnil noviny v Massachusetts a Virginii a jeho otec Nathaniel Willis byl zakladatelem časopisu Youth's Companion, prvních novin určených speciálně pro děti. Willis se během studia na Yale College začal zajímat o literaturu a začal publikovat poezii. Po ukončení studia pracoval jako zahraniční dopisovatel pro New York Mirror. Nakonec se přestěhoval do New Yorku a začal si budovat literární pověst. Spolupracoval s několika publikacemi a za jeden článek vydělával kolem 100 dolarů a mezi 5 000 dolarů[2] a 10 000 dolarů ročně.[3] V roce 1846 začal vydávat vlastní časopis Home Journal, který byl nakonec přejmenován na Town & Country. Krátce poté se Willis přestěhoval do domu na řece Hudson, kde žil až do své smrti v roce 1867 na částečném odpočinku.

Willis do svého psaní vkládal vlastní osobnost a oslovoval své čtenáře osobně, zejména ve svých cestopisech, takže jeho pověst byla zčásti vybudována díky jeho charakteru. Kritici, včetně jeho sestry v románu Ruth Hall, ho občas označovali za zženštilého a poevropštělého. Willis vydal také několik básní, povídek a divadelní hru. Navzdory své velké popularitě byl Willis po určitou dobu téměř zapomenut.

Život a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Raný život a rodina[editovat | editovat zdroj]

Mladý Nathaniel Parker Willis

Nathaniel Parker Willis se narodil 20. ledna 1806 v Portlandu ve státě Maine.[4] Jeho otec Nathaniel Willis tam byl majitelem novin a jeho dědeček vlastnil noviny v Bostonu, Massachusetts a západní Virginii.[5] Jeho matkou byla Hannah Willisová (rozená Parkerová) z Hollistonu ve státě Massachusetts a důvodem jejich přestěhování do Portlandu byla nabídka jejího manžela, aby redigoval Eastern Argus v Maine.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Baker, s. 3
  2. Beers, s. 262
  3. Baker, s. 88
  4. Lapidos, Julet. "Old New Haven", The Advocate, 2005-3-17. (anglicky)
  5. Auser, s. 19
  6. Baker, 16

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]