Wikipedista:Monika Liberty/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alax
Pohled na showroom designového nábytku firmy Alax z ulice po renovaci rolet z roku 2017

Alax spol. s r.o. je česká etablovaná výrobní a obchodní firma. Zabývá se komplexním poskytováním služeb při tvorbě a realizaci interiérových řešení komerčních a bytových projektů. Rovněž nabízí nejen zakázkovou výrobu od českých výrobců, ale i designový bytový nábytek, osvětlení a doplňky od renomovaných evropských firem.

Firma ALAX provozuje e-shop s a zároveň také kamennou prodejnu se sídlem v Praze v Karlíně, která slouží i jako interiérové studio, v němž prezentuje jak aktuální designové produkty, tak své služby.

Historie firmy[editovat | editovat zdroj]

Firma Alax vznikla v roce 1992, za jejímž založením stál Ing. Josef Skála, a zaměřovala se především na výrobu židlí ve výrobně Alax Technic v Mohelnici, kterou firma Alax spoluvlastnila. Společně s uznávanými architekty a designéry (např. Kobosil, Hálal, Šebela) se pracovalo na vývoji nových typů židlí a mnohé výrobky byly oceněny i četnými světovými oceněními.

V roce 1995 se postupně měnila strategie firmy Alax i její specializace. Vedle designových židlí pro běžné užití firma zahájila výrobu židlí pro zdravotnické účely. Pro velký ohlas zanedlouho vznikla první originální nábytková řada Alaxdoktor, která nabízela kompletní nábytkový sortiment pro zdravotnické prostory od židlí, kartoték, skříní až po lůžka a stoly. Firma Alax následně rozšířila svou nabídku o další nábytkové řady pro kanceláře, školy a i pro domovy důchodců a pečovatelské domy.

V roce 2001 se firma Alax stala držitelem jakosti dle norem EN ISO 9001:2000 a v roce 2004 všechny nábytkové řady Alax získaly ochrannou známku Ekologicky šetrný výrobek. V následujících letech se firma Alax zaměřila na výrobu funkčního a pěkného nábytku pro děti, který umožňoval libovolné prostorové variace s využitím daného prostoru.

Realizace[editovat | editovat zdroj]

V současné době firma Alax má za sebou přes desítky tisíc úspěšných realizací veřejných i soukromých interiérů. Rozsáhlé komerční projekty čítají kancelářské prostory, penziony včetně hotelů a nebo obchodních center napříč Českou i Slovenskou republikou. Navíc firma Alax stále udržuje a také navazuje nové kontakty s předními evropskými výrobci, takže kromě vlastního nábytku začala dodávat kompletní designový bytový sortiment (židle, stoly, sedačky, obývací stěny atd.) včetně osvětlení a doplňků.

Významné realizace[editovat | editovat zdroj]

  • Brunello Cucinelli Boutique Praha – výroba, dodávka a montáž interiéru prodejny, výroba atypických policových systémů a nábytku
  • Hotel Holiday Inn – výroba, dodávka a montáž interiérů hotelových exekutivních pokojů, exekutivních apartmánů a standardních pokojů, standardní i atypický hotelový nábytek včetně hotelových lůžek typu SPRINGBOX
  • Kiwi.com – výroba, dodávka a montáž atypických stolů, stolků a lavic, dodávka sedacího designového nábytku
  • Hotel Hilton – dodávka a montáž nového nábytku pro Executive Lounge včetně luxusního sedacího nábytku a stolů
  • OC MAX Poprad – kompletní realizace interiéru hal a food courtu obchodního centra
  • Food court OC Letňany – dodávka a montáž sedacího nábytku, židlí a stolů, výroba atypických pultů
  • EA Hotel Tereziánský dvůr – výroba, dodávka a montáž interiérů hotelu a restaurace, včetně atypického nábytku
  • Jablotron – výroba, dodávka a montáž kancelářských interiérů a kuchyňky
  • Filosofická fakulta UK – kompletní návrh a realizace interiérů (kanceláře, učebny, přednáškové sály)
  • Městská knihovna Smíchov – kompletní zhotovení, dodávka a montáž interiéru knihovny
  • Městská knihovna Radotín – kompletní návrh a zhotovení, včetně dodávky a montáže interiéru
  • Nemocnice na Homolce – architektonický návrh a realizace vnitřního vybavení čekárny, výroba, montáž a dodávka interiérů pro hematologické a kardiologické oddělení včetně laboratoří

Výstavy[editovat | editovat zdroj]

Už od začátku své činnosti firma Alax představuje vlastní nábytkové řady i zahraniční designové novinky na tuzemských výstavách. Zúčastnila se několika výstav zdravotnictví v Brně nebo Art and Interior. Od roku 2012 pravidelně vystavuje na proslulém pražském Designbloku.