Wikipedista:Matyasar/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wendelstein 7-X
W7-X v roce 2011
Typ zařízeníStelarátor
MěstoGreifswald
InstituceÚstav fyziky plazmatu Maxe Plancka
Technické specifikace
Hlavní poloměr5.5 m
Vedlejší poloměr0.53 m
Objem plazmatu30 m³
Magnetické pole3 T
Výkon ohřevu plazmatu14 MW
Teplota plazmatu(6–13)×107 K
Historie
Roky v provozu2015 - současnost
PředchůdceWendelstein 7-AS
Schéma stelarátoru - systém cívek (modrá), plazma (žlutá), magnetická siločára na povrchu plazmatu (zelená)
Wendelstein 7-X - Výzkumný komplex v Greifswaldu v Německu
Instalace napájení na supravodivé rovinné cívky
Konstrukce v červnu 2012
Pohled do vakuové nádoby stelarátoru. Na obrázku jsou vidět ocelové pláty vakuové nádoby a měděné chladiče kterými protéká chladicí voda. Ty budou následně pokryty grafitem.

Wendelstein 7-X je největší experimentální fúzní reaktor typu stelarátor. Nachází se v městě Greifswald v Německu a provozuje ho Ústav fyziky plazmatu Maxe Plancka. Je v provozu od roku 2015[1][2]. Zařízení má za účel výzkum a vývoj technologií stelarátorů. Hlavním cílem je dosáhnout fúzní reakce trvající alespoň 30 min. při teplotě plazmatu 100 miliónů K a tím demonstrovat schopnost kontinuálního provozu stelarátorů (narozdíl od tokamaků, které mohou dosáhnout kontinuálního provozu pouze v případě neinduktivního generování elektrického proudu v plazmatu). Tento experimentální reaktor není určen k výrobě elektrické energie. Vývoj Wendelsteinu 7-X probíhal na základě zkušeností se stelarátorem Wendelstein 7 -AS.

Projekt byl pojmenován po německé hoře Wendelstein v Bavorsku.

Konstrukce a hlavní komponenty[editovat | editovat zdroj]

Wendelstein 7-X má 5 os symetrie a skládá se z pěti přibližně stejných modulů. Tvar je podobný toroidu. Plazma se v komoře udržuje pomocí magnetického pole generovaného dvaceti rovinnými a padesáti nakroucenými supravodivými cívkami aniž by došlo k významnější interakci horkého plazmatu se stěnou vakuové nádoby. Nakroucené cívky jsou používány k přesnému tvarování magnetického pole. Cívky jsou konstruovány pro dosažení hustoty plazmatu 3×1020 částic na metr krychlový a teploty plazmatu až 130 miliónů K.

Hlavními komponenty jsou magnetické cívky, vakuová nádoba, systémy chlazení, kryostat, divertor a systémy pro ohřev plazmatu.

Supravodivé cívky (NbTi) jsou chlazeny kapalným heliem na teplotu maximálně 4 K. Při takto nízké teplotě je elektrický odpor supravodiče prakticky nulový. Díky proudu o velikosti 12.8 kA, protékající cívkami se generuje magnetické pole o velikosti až 3 T pro udržení plazmatu v komoře. Kvůli zabránění ohřátí cívek jsou instalovány tepelné štíty (zabránění přenosu tepla radiací) a celé zařízení je v kryostatu, který udržuje nízkou hodnotu tlaku - vytváří vakuum (zabránění přenosu tepla kondukcí).

Ve vakuové nádobě je magnetickým polem spoutáno plazma. Jak název napovídá, je v této části zařízení udržován velmi nízký tlak (vakuum) všech látek kromě paliva, aby plazma nebylo znečišťováno a ochlazováno. Nádoba tvarem kopíruje tvar plazmatu a má 254 otvorů pro diagnostiku a pro ohřev plazmatu. Ikdyž stěna vakuové nádoby s horkým plazmatem v podstatě neinteraguje, je i tak zatížena vysokými tepelnými toky a její první stěna musí být vyrobena z tepelně odolných materiálů.

Ohřev plazmatu probíhá pomocí elektromagnetických vln o rezonanční frekvenci buď elektronů, nebo iontů a pomocí vstřelování svazků neutrálních atomů.

Divertor hraje zásadní roli v odvodu odpadních produktů fúzní reakce, díky čemuž se udržuje plazma čisté.

Historie projektu[editovat | editovat zdroj]

Financování projektu z německého rozpočtu bylo oficiálně schváleno v roce 1994 v Greifswaldu. Budova pro stelarátor byla dokončena v roce 2000. Hlavní fáze konstrukcí skončila v roce 2014. První experiment s heliovým plazmatem se uskutečnil v prosinci roku 2015. Jeho cílem bylo především vyčištění vakuové nádoby. Dále také proběhly testy systémů ohřevu a diagnostiky. V roce 2016 se slavnostně konal za přítomnosti německé kancléřky Angely Merkelové první experiment s vodíkovým palivem.

První série experimentů probíhala od prosince 2015 do března roku 2016. Nejprve s heliovým plynem a následně s vodíkovým plynem. Palivo se v reaktoru nacházelo o poměrně vysoké teplotě (10 miliónů K), ale při velmi nízké hustotě, aby se zabránilo poškození vakuové nádoby. V této fázi se testovala především správná funkce supravodivých cívek a diagnostiky. Po skončení této série se do vakuové nádoby instalovaly grafitové bloky pro ochranu ostatních komponent a divertor pro odvod odpadních produktů fúzní reakce.

Druhá fáze experimentů probíhala v letech 2017 a 2018 a měla za účel ověřit správnou funkci divertoru a první stěny. Experimenty jejich správnou funkci prokázaly a proto se mohlo přistoupit k ověření numerických predikcí chování plazmatu o vyšších parametrech. Délka nejdelšího výboje byla v této fázi 100 s. Protože výsledky byly v souladu s předpověďmi a prokázal se pozitvní vliv divertouru, druhá fáze experimentů skončila úspěchem. Pokusy byly dočasně zastaveny a začalo se s dalším vylepšením zařízení. Jedná se především o výměnu nechlazených divertorových bloků, které jsou v zařízení nejvíce zatížené tepelným tokem, za vodou chlazené divertorové bloky. Tato úprava by měla umožnit dosáhnout v další fázi experimentů cíle reaktoru Wendelstein 7 -X, a to výboj trvající 30 min. při teplotě plazmatu 100 miliónů K.

Spuštění další série experimentů je naplánované na rok 2022.

Časová osa[editovat | editovat zdroj]

Datum Událost
1980 Zahájení plánování
1994 Zahájení projektu
2005 Zahájení konstrukce
2014 Inaugurace
Prosinec 2015 Začátek první fáze experimentů
2015 První heliové plazma po dobu 0,1 s
2016 První vodíkové plazma po dobu 0,25 s
Březen 2016 Konec první fáze experimentů
Červen 2017 Začátek druhé fáze experimentů
Listopad 2018 Konec druhé fáze experimentů
~ 2022 (plánováno) Začátek třetí fáze experimentů

Financování[editovat | editovat zdroj]

Projekt Wendelstein 7 -X financuje z 80 % Německo a z 20 % Evropská unie. 90 % německých prostředků poskytuje federální vláda a zbylých 10 % spolkový stát Meklenbursko-Přední Pomořansko.

Mezi roky 1997 a 2014 byla celková cena projektu 1,06 miliard €, což přesáhlo původní odhady, a to zejména kvůli výraznému prodloužení vývoje v začátcích projektu[3].

V roce 2011 prezident společnosti Maxe Plancka oznámil, že se Spojené státy americké budou podílet na financování projektu částkou 7,5 miliony $ v rámci programu ministerstva energetiky Spojených států "Inovativní řešení ve fúzním výzkumu"[4].

Spolupracující instituce[editovat | editovat zdroj]

EU[editovat | editovat zdroj]

  • FJFI ČVUT (ČR)
  • Technická univerzita v Berlíně (Německo)
  • Univerzita v Greifswaldu (Německo)
  • Výzkumné centrum v Jülichu(Německo)
  • Ústav technologie v Karlsruhe (Německo)
  • Univerzita ve Stuttgartu (Německo)
  • Physikalisch-Technische Bundesanstalt (Německo)
  • Commissariat à l'énergie atomique et aux énergies alternatives (CEA; Francie)
  • Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas (CIEMAT; Španělsko)
  • Ústav jaderné fyziky a národní centrum pro pro jaderný výzkum v Krakově (Polsko)
  • Ústav fyziky plazmatu a laserové mikrofúze ve Varšavě (Polsko)
  • Výzkumný ústav částicové a jaderné fyziky v rámci maďarské akademie věd (Maďarsko)
  • Trilateral Euregio Cluster (Německo/Belgie/Nizozemsko)
  • Dánská technická univerzita (DTU) (Dánsko)
  • Eindhovenská univerzita technologie (Nizozemsko)

USA[editovat | editovat zdroj]

Japonsko[editovat | editovat zdroj]

  • Národní ústav pro fúzní vědu

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Introduction – the Wendelstein 7-X stellarator Retrieved 5 November 2014.
  2. CLERY, Daniel. The bizarre reactor that might save nuclear fusion [online]. Science Magazine, 21 October 2015 [cit. 2015-10-25]. Dostupné online. 
  3. FAZ: Start frei für deutschen Sonnenofen vom 20. Mai 2014
  4. Isabella Milch. USA joining the Wendelstein 7-X fusion project [online]. Max Planck Institute of Plasma Physics, 7 July 2011 [cit. 2016-02-04]. Dostupné online.