Wikipedista:Martina Šišková/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Databáze ANL, zkráceně ANL, je souborná databáze shromaždující výběrově zpracované články a statě z novin, časopisů a sborníků, v malé míře i monografií, vydávaných na území České republiky. Báze ANL vzniká v rámci Kooperačního systému článkové bibliografie. V současné době je garantem ANL Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové. Provoz báze zajišťuje Národní knihovna České republiky.

Vznik a vývoj[editovat | editovat zdroj]

Počátky analytické bibliografie spadají již do roku 1953, kdy Národní knihovna (tehdy Státní knihovna ČSR), zpracovala první ročník analytické bibliografie v tištěné podobě pod názvem Články v českých časopisech a byla součástí národní bibliografie. Každý rok tato bibliografie mapovala seriálovou, tedy časopiseckou a novinovou produkci v České republice, a tímto způsobem v tištěné podobě vycházela až do roku 1990. S postupným vývojem směrem k automatizaci procesů v českých knihovnách se tento projekt rozrostl při spolupráci Národní knihovny s tehdejšími státními vědeckými (budoucími krajskými) knihovnami do systému KOSABI - Kooperační systém článkové bibliografie. Tento systém, který se ve zkušebním provozu rozběhl v roce 1992, v ostrém provozu v roce 1993, koordinovalo Oddělení analytického zpracování NK ČR. To mělo na starosti řešení metodologických a technologických problémů, výběr excerpovaných titulů a rozsah jejich zpracování, případně propojení bibliografických záznamů na plné texty. Po roce 2000 se používá pro tuto databázi stručné označení ANL. Je zpřístupňována na webových stránkách Národní knihovny. V roce 2010 systém pokrýval 684 titulů periodik a 658 titulů s tzv. řídkou periodicitou a sborníků. Ročně bylo do databáze vloženo 70 000 záznamů. Celkově tehdy databáze obsahovala cca 1 300 000 záznamů. Souběžně s ANL byly budovány také další oborové a regionální databáze, které společně s ANL vytvářely bibliografický systém národní úrovně.

K 1. březnu 2011 Národní knihovna ukončila svou účast na budování systému. Došlo k zastavení analytického zpracování asi 250 titulů. Z toho asi 220 titulů pokryly spolupracující knihovny. Národní knihovna pak nadále zástupně řešila projekt ANL+, který byl založen na vyhledávání v plných textech dokumentů. Krajské a další knihovny se podílejí kooperativně na dalším budování databáze pod metodickým vedením Pracovní skupiny pro analytickou bibliografii SDRUK ČR za koordinace procesů Studijní a vědeckou knihovnou v Hradci Králové.

Obsah databáze[editovat | editovat zdroj]

ANL obsahuje informace o článcích z let 1991-2010. Od roku 2011 byly informace o článcích shromažďovány také v experimentální databázi ANL+, která byla zapojena v Jednotné informační bráně, a obsahovala zdigitalizované plné texty článků. Excerpce časopisů pro bázi ANL zahrnuje celostátně vydávané odborné časopisy a sborníky a regionální časopisy, sborníky a noviny. V aktualizaci k datu 6. 4. 2016 je na stránkách Souborného katalogu ČR uvedeno, že báze obsahuje 1 526 981 záznamů, roční přírůstek činí 58 000 záznamů. Z toho asi 20% záznamů je obohaceno o plný text.

Vyhledávání[editovat | editovat zdroj]

Databáze ANL umožňuje uživatelům základní a rozšířené vyhledávání, vyhledávání pomocí jazyka CCL a vyhledávání ve více bázích najednou, tj. NKC, SKC, CNB, ANL, SLK a KKL. Vyhledávání je možné specifikovat v rozšířeném vyhledávání určením dokumentu na články z denního tisu, články z časopisů a články ze sborníků. Dále má uživatel na výběr pole název, autor, zdrojový dokument, recenzovaný dokument, předmět, rok, kód jazyka dokumentu, kód jazyka originálu, kód druhu dokumentu, sigla vlastníka a systémové číslo.
Schránka nabízí uživateli prostor, kde si může ukládat seznam vlastních vybraných citací. Uchovává záznamy zvolené uživatelem, umožňuje uživateli spravovat sbírku vybraných dokumentů.

Přínos databáze[editovat | editovat zdroj]

Analytická bibliografie, nebo také zjednodušeně pro běžné uživatele článková bibliografie, je důležitým nástrojem pro získávání informací o článcích a statích. Je to jedna z důležitých činností odborných, krajských a veřejných knihoven. Zpracovává a zprostředkovává uživatelům aktuální a hodnotné poznatky.

V únoru 2015 vyplynula z šetření využívání báze ANL její potřebnost pro informační činnost krajských knihoven a Národní knihovny ČR. Nové technologie umožňují rozšíření analytické bibliografie o plné texty článků v elektronické podobě. Je tedy potřebné takto analytickou bibliografii nadále rozvíjet. Báze ANL je pro uživatele možností, jak rychle získat odborné informace zejména z celostátních a regionálních novin, místních a městských zpravodajů, má však velký význam také pro badatele z regionálního a historického hlediska. Výběrová bibliografie je významným obohacením národní bibliografie. Systémy analytické bibliografie jsou budovány i v dalších zahraničních knihovnách všude po světě.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]