Wikipedista:Lukas Panny/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Toto je vaše osobní pískoviště. Můžete si zde bez obav vyzkoušet editační rozhraní nebo rozpracovat nový článek, který po dokončení přesunete přímo do hlavního jmenného prostoru Wikipedie. Pro editaci klikněte v liště na tlačítko „Editovat“. Tento text můžete smazat a nahradit vlastním textem.

Na tuto stránku se můžete kdykoli vrátit pomocí odkazu „Pískoviště“ v záhlaví stránky.

Při editování je nejdůležitější odvaha – nebojte se editovat Wikipedii!


Sem asi patří věta: "Hello world!"[1]

Model Živá krajina[editovat | editovat zdroj]

Tento model komplexní adaptace jakékoli krajiny na klimatickou změnu byl vytvořen jako nástroj pro integrované plánování krajinných celků po jednotlivých povodích 4. řádu a vyšších, který umožňuje propojit geografické informace s ekologickými, hydrologickými, ekonomickými a sociálními aspekty krajiny. Model byl vytvořen na základě dlouholetých zkušeností autorů s plánováním krajiny a managementem krajinných území. Využívá geografické informační systémy (GIS) a metody modelování pro simulaci různých krajinných celků. Model Živá krajina byl a stále je rozvíjen a aplikován v různých projektech v České republice a Slovensku. V první fázi (jako pilotní projekt pro EU) je vytvářen pomocí studií proveditelnosti Krajinný plán adaptace ČR na klimatickou změnu (s možností replikace know-how) kdekoli na světě. Nezbytnou součástí je zcela ojedinělá míra vysoké participace s místními komunitami, které se mohou na zhotovení studie podílet. Nedílnou součástí Modelu Živá krajina je závazná metodika s jednotným mapovým klíčem a expertní validace jednotlivých studií, což zajišťuje spolek Živá voda, z, s.

Model Živá krajina (anglicky Living Landscape Model) je know-how, který se zabývá ochranou a zlepšováním biodiverzity a ekosystémů v krajině jako odpověď na klimatickou změnu (adaptace) pro zvýšení odolnosti krajiny vůči klimatické změně (resilience). Používá integrovaný a komplexní přístup, který zahrnuje spolupráci mezi různými sektory, které operují v krajině (lesníci, zemědělci, místní komunity) nebo kteří mají na starosti územní plánování (státní správa, samospráva aj.). Je založen na principu krajinného plánování a managementu. Cílem je vytvořit krajinu, která je odolnější vůči klimatické změně, odolává povodním, zvyšuje biodiverzitu, větrolamnost, snižuje vodní a větrnou erozi půd, omezuje sucho a zejména zvyšuje zádrž vody v celých plochách povodí – zvýšení retence, retardace a akumulace povrchové i podzemní vody ve všech možných formách pomocí přírodě blízkých opatřeních včetně využití vod z umělých odvodňovacích systémů (podzemní trubní meliorační systémy, meliorační příkopy apod.). Tím poskytuje lepší ekosystémové služby krajiny – zvýšením zádrže vody, uhlíku a biodiverzity, zvýšení odparu vody, zvětšení zastíněných ploch, větší chlazení krajiny – čímž také zlepšuje kvalitu života pro lidi.

Webové stránky spolecneprotisuchu.cz[2] uvádí, že Model Živá krajina se zaměřuje na ochranu a rozvoj přírodních ekosystémů v krajině, jako jsou lesy, louky, vodní plochy, vodní toky, říční nivy, mokřady a údolnice pomocí nové konturace krajiny. Vzniká tak tzv. konturovaná krajina. Akcentuje i protipovodňovou ochranu před bleskovými povodněmi a záplavami (řízené rozlivy). Aplikuje i hydromodelaci srážkoodtokovým, infiltračním modelem daného území a modrozelenou infrastrukturu sídel.

Webové stránky zivakrajina.info[3] uvádí, že Model Živá krajina se snaží o rozvoj krajinného plánování a managementu, který by respektoval potřeby biodiverzity a ekosystémů, a pomohl by ochránit a rozvíjet krajinu pro budoucnost před klimatickou změnou zejména zvýšením zádrže vody v krajině.

  1. Lukáš Panny
  2. Web spolecneprotisuchu.cz https://spolecneprotisuchu.cz
  3. Web zivakrajina.info https://zivakrajina.info