Wikipedista:Lubomir 3215/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vodní nádrž Kamenná[editovat | editovat zdroj]

Vodní nádrž Kamenná

Vodní nádrž Kamenná se nachází na severním okraji obce Kamenná, katastrální území Kamenná nad Oslavou u silnice II/390. Byla vybudována v letech 2016 - 2018 a v říjnu 2018 zkolaudována a předána do užívání. Vodní nádrž je o rozloze 0,5746 ha s objemem zásobního prostoru 4,884 tis. m3 vody.




Financování[editovat | editovat zdroj]

Výstavba byla financována obcí Kamenná v s podporou dotačního programu "Podpora opatření na drobných vodních tocích a malých vodních nádržích“

Využití[editovat | editovat zdroj]

Nádrž slouží jako retenční rybník pro zachycení případných přívalových srážek, pro chov ryb, pro rekreaci a oddech. Při slavnostním otevření nádrže byla na břehu zasazena "Lípa svobody" ke stému výročí "Dne vzniku samostatné Československé republiky". Předpokládá se čilý turistický ruch zejména cyklistů. Pro odpočinek bylo zřízeno posezení a pro zvýšení pozoruhodnosti místa postavena socha vodníka.

Socha vodníka[editovat | editovat zdroj]

Socha vodníka nese název "Čvachtal vodník v Kamenné". Je vytvořena z kmene stoletého javoru výšky 2,40 m a šířky 1,10 m. Vytesána použitím motorové pily a dotvořena řezbářskými dláty. Barevná úprava je provedena olejovými barvami. Socha byla osazena při příležitosti předání dokončené stavby rybníka. Vodník Čvachtal má svůj vlastní fiktivní příběh.

Čvachtal vodník v Kamenné

Poznámka: Článek a fotografie je součástí cvičení akce "Senioři píší Wikipedii"