Wikipedista:LinuxMan2000/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

IL-2 Sturmovik (rusky: Ил-2 Штурмовик) je série válečných leteckých simulátorů z druhé světové války původně vyvíjených ruským herním vývojářem Maddox Games pod značkou 1C:Maddox Games, následující po sloučení s 1C Company. Poté, co byl v roce 2011 vydán titul IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover, Maddox Games opustil 1C Company. Od prosince 2012, 1C nový developer je značka 1C Game Studios, vytvořená po spojením s vývojářem 777 Studios, který je známý především díky simulátoru  Rise of Flight. První hra, která po těchto změnách výšla, a zároveň poslední titul v sérii IL-2 Sturmovik je IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad, vydaný 19. listopadu 2013. Společně s jeho následníky, je IL-2 Sturmovik považován za nejrealističtější letecký simulátor, zasazený do druhé světové války.

Série obsahuje množství řiditelných letadel sovětského, německého, amerického, britského, japonského, francouzského, italského, rumunského, českého a polského původu. Různé hry ze série se odehrávají v různých konfliktech druhé světové války, včetně bojů v Pacifiku a na východní frontě.

Hry[editovat | editovat zdroj]

Série IL-2 Sturmovik[editovat | editovat zdroj]

Původní série IL-2 Sturmovik, od IL-2 Sturmovik (2001) do IL-2 Sturmovik: Birds of Prey (2009), zahrnuje řadu her využívajících stejný engine. Jediný rozdíl v těchto hrách je tedy v bojištích a letadlech:

IL-2 Sturmovik[editovat | editovat zdroj]

IL-2 Sturmovik vyšel v roce 2001. Hráč měl k dispozici 31 ovladatelných letadel a samotná hra se odehrávala na Východní Frontě.

IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles[editovat | editovat zdroj]

První pokračování, Forgotten Battles, bylo vydáno v březnu 2003. Kromě obsahu z původní hry, byla přidána řada letadel a bitevních polí a boje z pokračovací války.

Ace Expansion Pack[editovat | editovat zdroj]

Forgotten Battles Ace Expansion Pack, vydaný v březnu 2004, přidává další nová letadel a evropská bojiště.

Pacific Fighters[editovat | editovat zdroj]

Pacific Fighters bylo vydáno jako samostatné rozšíření v říjnu 2004. Obsahuje bitvu v Pacifiku s vhodnými letadly, letadlovými a bitevními loďmi.

PE-2[editovat | editovat zdroj]

V Květnu 2006 vyšlo v Evropě a Severní Americe rozšíření PE-2 (podomácku známé jako Истории пикирующего бомбардировщика, "Příběhy střemhlavých bombardérů"). To přidalo 95 kampaní, pět jednotlivých mise a pět multi-playerových kooperačních misí. Obsažena byla, stejně jako velké množství pozemních jednotek, dvě nová ovladatelná letadla: Petlyakov Pe-2 (čtyři varianty) a Petlyakov Pe-3 (dvě varianty). Po instalaci se PE-2 sloučí s předchozími hrami v sérii.

IL-2 Sturmovik: 1946[editovat | editovat zdroj]

Ubisoft vydal IL-2 Sturmovik: 1946 v prosinci 2006 v Evropě a Austrálii. V Severní Americe byla hra vydána až 13. března 2007. Kromě všech výše uvedených her, obsahuje titul i dvě nové hry: Sturmoviks over Manchuria a 46. To zvýšilo celkový počet letadel na více než 300, včetně 32 nových pilotovatelných letadel, jako jsou sovětské a japonské letouny, které sloužily během sovětské invaze do Mandžuska v roce 1945, stejně jako některé, které se nikdy šel mimo fázi návrhu v realitě. Mimo dalších, balíček hráčům představil Yak-15, MiG-9, Focke-Wulf Ta-183, MiG-13, Arado Ar-234, Kawaniši N1K-J, Mitsubishi J2M, Mitsubishi Ki-21, Douglas A-20C, Iljušin Il-10 a mnoho dalších. Hra také nabízí téměř 200 nových misí a nové mapy zobrazující okolí města Kyjev, nové části SSSR, Číny, Korei a Barmy.

IL-2 Sturmovik: Birds of Prey[editovat | editovat zdroj]

Birds of Prey je port původní IL-2, vytvořený studiem Gaijin Entertainment. Vydán byl v září roku 2009 pro PlayStation Portable, Nintendo DS, PlayStation 3 a Xbox 360. V prosinci roku 2009, byla hra pod názvem Wings of Prey zpřístupněna i pro Microsoft Windows.

IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover[editovat | editovat zdroj]

V Březnu 2011 vydalo 1C pokračování původní série IL-2, i přestože tento titul běžel na vlastním enginu, pojmenované IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover.

IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad[editovat | editovat zdroj]

V listopadu 2013, vydalo 1C nové první díl nové generace série názvaný IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad. Titul tentokrát běží na enginu hry Rise of Flight.

IL-2 Sturmovik: Battle of Moscow[editovat | editovat zdroj]

Druhý díl nové generace titulů IL-2 s názvem IL-2 Sturmovik: Battle of Moscow byl vydán v průběhu roku 2016.

IL-2 Sturmovik: Battle of Kuban[editovat | editovat zdroj]

Vývoj třetího dílu, IL-2 Sturmovik: Battle of Kuban, byl ohlášen na oficiálním fóru v září 2016. Hra je však již nyní přístupná v podobě předběžného přístupu.