Wikipedista:Laura.lennovaaa/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zámek Vísky (v Trnové)[editovat | editovat zdroj]

Pohled na zámeckou budovu z východu

Zámek Vísky v okresu Plzeň-sever (tehdejší název tvrz Ježlový) je od roku 1995 v soukromém vlastnictví.

Tvrz Ježlový[editovat | editovat zdroj]

Na místě dnešního zámečku stála v 16. stol. tvrz Ježlový. Ta odjakživa náležela ke Krašovicům. Poprvé jí zmínil Jetřich z Ježlového z rodu z Gutštejna roku 1386. Od té doby se o tvrz starali pánové z Gutštejna. Za husitských válek v roce 1419 byla tvrz i ves úplně zničena a už nebyla obnovena. Roku 1520 Jan z Gutštejna prodal své všerubské panství, kam spadala i tvrz Ježlový, Petrovi z Kokořova. Poté již pustá tvrz Ježlový byla v roce 1561 připojena k panství hradu Bělá, která patřila Šebastiánovi Markvartovi. Panství bylo roku 1623 Markvartům zabaveno a prodáno Vilém z Vřesovic. Až v roce 1660 se samotná tvrz konečně dostala do majetku pána z Krašovic Františku Steinbachovi. Ten tuto pustinu začal dávat do pořádku a mezi lety 1680 - 1690 zde postavil poplužní dvůr, kravín, ovčín a myslivnu. Nová osada dostala název Vísky.

Vísky[editovat | editovat zdroj]

Josef Rab koupil krušovický statek roku 1804 z něj nechal zbudovat pozdně barokní zámeček. Byla to obdélná, patrová budova. Na východní straně bylo přistavěno obytné křídlo, hospodářské budovy a malý obytný přístavek. Budovy uzavírali celý komplex do čtverce. Okolo se rozléhal park a před vchodem do zámku stála barokní polygonální kaplička. V roce 1833 patřil ke statku ještě rybník zvaný Harm a taky kovárna. Dávné jméno Ježlový bylo zcela zapomenuto. Palacký i Sedláček marně hledali Ježlový u Všerub. Po smrti Josefa měl zámeček jeho syn Antonín a poté jeho dcera Marie. Provdaná za pána Pidolla z Anintenbachu se z ní stala baronka Pidoli, přezdívaná “Pidolka”. Její manžel se o velkostatek  nestaral a ona sama se v hospodářství nevyznala. Zámek se tak začal zadlužovat. V roce 1874 došlo k rozdělení krašovického a víseckého dvora. Marie se stále snažila zámek zachránit a tak v roce 1880 založila továrnu na zpracování kaolinu. Osudu ale neunikla a byla ze statku vypuzena a odkázána na veřejnou dobročinnost.

Zámek s velkostatkem tak odkoupil obchodník z Prahy Isidor Schmiedel. Cena pozemku ale ještě vzrostla, protože na místech Víseckého panství byla objevena ložiska. Po jeho smrti v roce 1895, přešlo panství na jeho syna Maxmiliána Schmiedla. Ten se o panství staral, a díky němu přežila Vísecká továrna první světovou válku a konkurenci z nedaleké vsi Dolní Břízy. Maxmilián zemřel 27. prosince 1927 jako majitel kaolinové továrny a velkostatku Vísky. Jeho smrtí nastaly jiné poměry. Dědici jeho velkého bohatství se stali jeho synovci František, Ferdinand a Jiří  Goldeggavé - Lindenbergová. Ferdinand a Jiří se přestěhovali do Vísek a velmi nákladně ho opravili, čímž dostali domovské právo. Proti Maxmiliánovi neměli velké ambice a kaolinku pronajali. Jiří se staral o zámek a Ferdinand se věnoval lesnímu hospodářství. Když začla druhá světová válka, Ferdinand odešel na německou frontu a Jiří zůstal na velkostatku Vísky. 6. května 1945 byl Jiří Goldegg zatčen a byl obviněn ze spolupráce s Němci. Celá jeho rodina byla v zámku střežena, tedy kromě Ferdinanda a Františka, kteří ve válce padli. 7. května 1945 bylo na zámku ubytováno ruské vojsko. Veškerý majetek byl zabaven a po následující desetiletí byl zámek Vísky využíván Národním Výborem, zemědělským družstvem, v jednu dobu to byla i dětská ozdravovna, ale nakonec zámek sloužil jako prostý sklad civilní obrany. Kaplička před zámkem byla zbořena.

Součastnost[editovat | editovat zdroj]

V roce 1995 koupili zchátralý objekt do soukromého vlastnictví manželé Dajbychovi, díky kterým byl zámek postupně zrenovován. Snažili se zámku ponechat původní podobu. V roce 2001 přibyla krytá jezdecká hala a v roce 2002 venkovní jezdecká jízdárna. Zpět se vrátila kaplička, která byla 8. září 2002 vysvěcena. Přilehlé budovy složí k výcviku sportovních koní a chovu ovcí. Každoročně se zde také konají závody v parkurovém skákání.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kronika obce Trnová
  2. Kolektiv autorů. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy. Rok vydání 1985. ISBN 25-048-85.
  3. Turistický portál Šumava.cz

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

[[Kategorie:Plzeňský kraj]] [[Kategorie:Zámky v okrese Plzeň-sever]] {{DEFAULTSORT:Zámek Vísky (v Trnové)}}