Wikipedista:Juandev/text

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
WIKIPOEZIE

83.240.1.249: Beruška[editovat | editovat zdroj]

Slunéčko sedmitečné vyšlo si na výlet,
řeklo si neskutečné,jak krásný je ten svět.
Není to náhoda, to ty jsi krásná,
tahleta výhoda je víc než jasná,
že s tebou krásnější mnohem je svět,
ví dobře slunéčko, když jde si na výlet

Egg: Modlitba[editovat | editovat zdroj]

Jimbo náš, jenž jsi v Tampě,
posvěť se jméno tvé,
přijď wiki tvá, buď vůle tvá,
jakož v CS, tak i na Meta.
NPOV náš vezdejší dej nám dnes
a odpusť nám naše překlepy,
jakož i my odpouštíme našim vandalům,
a neuveď nás ve smazání,
ale zbav nás od trollů.
Neboť tvá je wiki i NPOV i přesnost
na věky věků.
Amen.

(meta:Jimbo's prayer)

Darius: beze jména[editovat | editovat zdroj]

Velký mazač Vrba
už mne zase drbá,
zítra se dá do Einsteina,
že ty jeho zdroje nezná,
smažu já Ti, Ty, Ty, Ty!
blábol relativity
Hypotéza? Na to nedá:
je to všechno pseudověda!

Uni: Láska[editovat | editovat zdroj]

Láska vzniká v důsledku opakování obrazné i abstraktní představy v mysli člověka. Lásku je možné cítit k čemukoliv, co si opakovaně promítáme do naší představivosti po určitou dobu. Důvodem pro opakované představování daného objektu (ať už fyzického, či abstraktního) je atraktivita, resp. důležitost, jakou má pro náš život. Nejdůležitějším aspektem života je jeho zachování. Z tohoto důvodu vnímáme jako nejvýznamnější lásku reprodukční.

Láska reprodukční[editovat | editovat zdroj]

Sexualita je nejelementárnější projev života. Zaujímá pevné místo v nejhlubších strukturách mozku. Představivost související s reprodukcí má moc aktivovat vylučování specifických hormonů do krve, které působí jako droga. Výběr partnera probíhá u obou pohlaví na základě rozdílného vnímání atraktivity. Muži posuzují instinktivně atraktivitu ženy z pohledu zajištění co nejkvalitnější reprodukce, tedy z 90% rozhoduje fyzický vzhled. Muž vyhodnotí atraktivitu během několika sekund. Ženy potřebují k posouzení atraktivity muže mnohem více informací. Ty nejdůležitější však získávají z řeči těla. Fyzický vzhled muže hraje nízkou roli. Podstatné jsou projevy jeho chování. Ženy vnímají jako nejatraktivnější muže dominantní, vůdčí ... schopné zajistit přežití. Řeč těla slouží jako nejrychlejší jazyk pro dorozumívání. Z postoje, tonality hlasu, očního kontaktu a mnoha dalších rysů pozná žena podvědomně jak přitažlivý pro ni muž je. Láska na první pohled je zaměňována s atraktivitou. U lidí je láska reprodukční zkomplikována vlivem kulturních návyků, vlivem církve, přesvědčení, vlivem majetnictví.

Láska reprodukční u zvířat.

Láska rodičovská[editovat | editovat zdroj]

Reprodukční láska zajišťuje vznik nového života, láska rodičovská jeho přežití. Citová vazba mezi dítětem a rodičem je opět závislá na kontaktu obou a na představivosti. Je pravděpodobné, že probíhá též vylučování určitých hormonů do krve s cílem prohloubit pouto ve snaze zajistit maximální šance na přežití potomka.

Ostatní formy lásky[editovat | editovat zdroj]

Ostatní formy lásky se odvíjejí od našich potřeb a od jejich důležitosti v daném období našeho života. V dětství to může být láska k hračkám, v dospělosti láska k lidem (dána potřebou životního naplnění), atd. atd. K čemukoliv je možné cítit lásku.

Dřívější dělení na jmenovité druhy je zcestné a vychází z nepochopení principu lásky jako takové. Láska je ve své podstatě velmi jednoduchá.



--Uni 09:58, 19. 10. 2006 (UTC)