Wikipedista:Juandev/pracovní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Následující návrh přepracovává „Wikipedie:Nominace nejlepších článků“ (původní znění). Zprůhledňuje pravidla a doporučení pro postup článku nominačním procesem a zpřísňuje pravidla pro nejlepší články, tak aby se zajistila stálá vysoká kvalita těchto článků. Ke zpřísnění přistupuji proto, že o některé současné nejlepší články se nikdo nestará a tak nejsou ani posouvány k aktuálním standardům. Myslím, že bolestivost současného stálého setrvávání článků mezi nejlepšími s projeví až s jejich větším počtem.

Hlavní změny:

  1. Zavádí jasně danou hierarchii nominace.
  2. Vymezuje doby po které je článek v jednotlivé fázy procesu.
  3. Umožňuje vyřadit článek z nominace, kterému se dlouho nikdo nevěnuje v rámci nominačního procesu.
  4. Zavádí limitovanou dobu pro existenci nejlepšího článku.

Diskutujte a navrhujte prosím na diskusní stránce.--Juan de Vojníkov 14:47, 20. 2. 2007 (UTC)


NOMINACE NEJLEPŠÍCH ČLÁNKŮ

Tato stránka je určena k posuzování článků, které kandidují na umístění na stránce Wikipedie:Nejlepší články. Tyto články jsou označeny šablonou Tento článek patří mezi nejlepší v české Wikipedii.. Pokud jde o hlasování, jako u všech hlasování na wikipedii platí, že hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé, jejichž účty byly založeny před počátkem hlasování. Hlasovat mohou wikipedisté, kteří mají alespoň 50 editací v článcích.

Uskutečněná hlasování se přesouvají do archivu, úspěšné články naleznete v kategorii Nejlepší články.

Nejlepší článek a jeho nominace[editovat | editovat zdroj]

Článek se shledává „nejlepším“ (tj. mimořádně kvalitním) v trojstupňovém procesu: Nejprve je článek nominován (každý může nominovat i vlastní články) a po 3 týdny je možné se k jeho nominaci vyjádřit a zároveň článek rozšířit a vylepšit. Po uplynutí minimálně 3 týdnů článek postupuje k finální diskusi. Pokud je po 3 týdnech zřejmé, že jeho úpravy a diskuse o úpravách dosud neskončila nebo že mu nebyla věnována dostatečná pozornost, článek zůstává v sekci „Nominace“ nejvýše 9 týdnů. Po 9 týdnech jsou z Nominace vyřazeny články, u kterých nebyly dosud ukončeny úpravy či diskuse, nebo články, na kterých nikdo intensivně nepracuje. Ve finální diskusi je článek 1 týden a pokud nejsou k němu velké výhrady, postupuje článek k hlasování, které trvá 14 dní a ve kterém potřebuje získat 3/4 hlasů, aby byl umístěn do seznamu nejlepších článků. V případě, že jsou k článku velké výhrady ve finální diskusi, může se vrátit do kategorie „Nominace“ nebo být zcela stažen.

Mezi nejlepšími přetrvávají články 1 rok. Před vypršením této lhůty je článek přemístěn do hlasování, kde se hlasuje o opětovném umístění tohoto článku mezi nejlepší. V tomto období by měl článek projít revizí a nabýt aktuálních standardů pro nejlepší článek. Pokud v hlasování získá 3/4 hlasů, zůstává mezi nejlepšími články; pokud potřebný počet hlasů nezíská, přesouvá se mezi dobré články.

Opětovné podání stejného článku k nominaci je možné nejdříve za 4 týdny. Článek je možné kdykoliv zcela stáhnout.

Schéma postupu kandidátského článku nominačním procesem.

Jak se pozná nejlepší článek[editovat | editovat zdroj]

Při posuzování článků pamatujte, že články budou mimo jiné sloužit jako články vzorové. K usnadnění rozhodování vizte Wikipedie:Dokonalý článek a Jak mají vypadat nejlepší články. Než odevzdáte hlas, přemýšlejte především, zda článek je

  • nestranný (vyvážený, neideologický, prezentující všechny hlavní odlišné názory na danou problematiku, jde-li o věc, která je předmětem sporů),
  • podložený fakty (obsahuje vše podstatné, žádné zastaralé, neúplné nebo zkreslené informace),
  • dobře napsaný (pravopis, sloh, celková koncepce, srozumitelnost),
  • odkazuje na kvalitní zdroje (absenci zdrojů lze akceptovat u malých pahýlů psaných z hlavy, ale nikoliv u hotového kvalitního článku),
  • odpovídá současným standarům nejlepšího článku (nezapomínejte, že Wikipedie je stále ve vývoji a tak i nároky na vlastnosti nejlepšího článku se stále posouvají)

Jak navrhnout článek na nejlepší[editovat | editovat zdroj]

Stručný návod[editovat | editovat zdroj]

  • Upozornění: Toto je vzor pro článek, který by se jmenoval Velký modrák. U skutečného článku, který se jmenuje jinak, nutno nahradit jeho jménem...
  1. Na tuto stránku vložte {{/Velký modrák}} a uložte stránku
  2. Po uložení se zde objeví červený odkaz Wikipedie:Nominace nejlepších článků/Velký modrák, klikněte na něj
  3. Napište === [[Velký modrák]] === a zdůvodnění. Podto vložte ještě ==== Diskuse ==== a uložte to.
  4. Na začátek diskusní stránky článku vložte šablonu {{nnc}}; též zmínku o nominaci přidejte do portálu Wikipedie (sem) a do šablony OznámeníRC.

Podrobnější vysvětlení[editovat | editovat zdroj]

Pokud se nám líbí kupříkladu článek Velký modrák, přidáme do seznamu níže takovýto "vkládací" odkaz na budoucí podstránku Wikipedie:Nominace nejlepších článků/Velký modrák:

{{/Velký modrák}}

Ten v budoucnu zajistí, že obsah podstránky, jakmile ji založíme, bude vkládán do hlavní stránky nominací. Zatím se kód po uložení (nebo v náhledu) projeví pouze jako červený odkaz. Po kliknutí na něj vytvoříme podstránku vložením samotného textu. Ten by měl obsahovat odůvodnění, datum vložení nominace a oddělení diskuse. Když uběhne základní lhůta pro diskusi, může navrhovatel přidat sekci Hlasování, do níž ostatní přidávají své hlasy. Výsledek může vypadat například takto:

=== [[Velký modrák]] ===
Božský článek, který má vše, co mít má... Nom. 28. 10. 2005 [[Wikipedista:Viktor 
Cisticz|Viktor Cisticz]] 10:01, 2. 9. 2005 (UTC)
==== Hlasování ====
===== Pro zařazení =====
===== Proti zařazení =====
==== Diskuse ====
* Souhlas, velice encyklopedicky významné, pěkný dostatečně velký článek plný obrázků. wikipedista 1
* Chtělo by to ještě zmínku, že velký modrák se v Irsku řekne rudý trpaslík. wikipedista 2
  • Část hlasování se přidá až při začátku hlasování, aby nemátla lidi

Nezapomeňte na začátek diskusní stránky ke článku samému vložit šablonu {{nnc}}.

Doporučení k hlasování[editovat | editovat zdroj]

  • při hlasování proti se vždy doporučuje uvádět konkrétní důvody
  • drobné připomínky týkající se např. jedné nebo několika málo pravopisných chyb je lépe řešit vlastní opravou
  • je možno i při hlasování dále diskutovat (pokud se domníváte, že v článku chybí nějaká důležitá část, můžete na to upozornit a počkat s hlasováním, co na to autor)
  • lidé, kteří hlasovali proti a mají tu možnost, by se neměli bát změnit hlasování, pokud autor vhodně opravil nedostatky, kvůli kterým hlasovali proti (autorovi se doporučuje upozornit je na to, pokud se domnívá, že tak učinil)
  • článek, který prohrál hlasování, se nedoporučuje dát znovu k hlasování dříve než za dva měsíce
Vyprázdnit cache serveru
(Použijte v případě, že se Vám tu ukazují zastaralé verze podstránek.)

Hlasuje se[editovat | editovat zdroj]

O těchto článcích probíhá právě hlasování:

Finální diskuse před hlasováním[editovat | editovat zdroj]

Tyto články jsou nominovány na nejlepší článek a právě o nich probíhá povinná diskuse:

Články k primární diskusi[editovat | editovat zdroj]

Tyto články nejsou ještě definitivně nominovány na nejlepší článek, v budoucnosti by však na tento titul měly aspirovat a probíhá sběr předběžných připomínek:

Wikipedie:Nejlepší články[editovat | editovat zdroj]

V úvodu:

Nejlepší články by měly být pod zvýšenou kontrolou – apelujeme tedy na zkušené pisatele, které lze považovat za odborníky na problematiku článku zařazeného mezi nejlepší (alespoň v rámci Wikipedie), aby si ho zařadili mezi sledované články a dohlíželi na to, aby nebyl dalšími editacemi poškozen. Dále apelujeme na všechny uživatele, aby článek upravovali na právě aktuální standardy pro nejlepší článek.

U každého odkazu (příklad):

bolševník velkolepý (do 15. 3. 08) - kosatka dravá (do 26. 7. 08) - muchomůrka zelená (hlasuje se)