Wikipedista:Jpekarik/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Samsung Galaxy S8[editovat | editovat zdroj]

Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy S8+ (dále jen S8 a S8+) a Samsung Galaxy S8 Active jsou chytré telefony (respektive phablety) s operačním systémem Android vyráběné společností Samsung jako osmé generace řady Samsung Galaxy S. S8 a S8+ byly představeny 29. března 2017 a navazují na Samsung Galaxy S7 a S7 edge. V Severní Americe byl představen 21. dubna 2017 a ve zbytku světa v průběhu dubna a května. S8 Active byl představen 8. srpna 2017 a je dostupný pouze na Americkém trhu.

S8 a S8+ má vylepšený hardware a odlišný design oproti řadě S7. Oba modely mají větší obrazovku, větší poměr výšky ku šířce a zaoblené hrany obrazovky, skener oční duhovky, rozpoznávání obličeje, nového hlasového asistenta zvaného Bixby (s ním přibylo i Bixby tlačítko na boční straně). Konektor micro USB nahradilo USB typu C. K telefonu je možno připojit Samsung DeX -- dokovací stanici, která promění telefon v desktopové prostředí ovládané klávesnicí a myší.

S8 a S8+ se dočkaly mnoha pozitivních hodnocení. Krom designu sklidil pochvalu i fotoaparát. Sklidil však kritiku za okopírované softwarové aplikace, ze začátku ne příliš povedeného Bixbyho a za umístění snímače otisků prstů na zadní straně hned vedle čočky fotoaparátu. Video zveřejněné krátce po vydání telefonu ukázalo, že skener obličeje lze prolomit dostatečně kvalitní fotografií uživatele.

O S8 a S8+ byl hned po vydání velký zájem. V Jižní Koreji byl v době předobjednávek zamluven rekordní jeden milion zařízení, tedy o 30 % více než u předchozího modelu. Následné zprávy v květnu však oznámily prodej více než pěti milionů kusů, což je výrazně nižší počet kusů za první měsíc než u předchozího modelu.

11. března 2018 byl představen nástupce, Samsung Galaxy S9.