Wikipedista:Jirkacapek13/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

__LEAD_SECTION__[editovat | editovat zdroj]

Základní dovednosti v dialektické behaviorální terapii

Dialektická behaviorální terapie ( DBT ) je vědecky podložená psychoterapie [1], která začala s úsilím léčit poruchy osobnosti a mezilidské konflikty. [1] Důkazy naznačují, že DBT může být užitečné při léčbě poruch nálady a sebevražedných myšlenek, stejně jako při změně vzorců chování, jako je sebepoškozování a užívání návykových látek . [2] DBT se vyvinul v proces, ve kterém terapeut a klient pracují se strategiemi zaměřenými na přijetí a změnu a nakonec je vyvažují a syntetizují – srovnatelné s filozofickým dialektickým procesem teze a antiteze, po nichž následuje syntéza. [1]

Tento přístup vyvinula Marsha M. Linehanová, výzkumná pracovnice psychologie na University of Washington . Definuje to jako „syntézu nebo integraci protikladů“. [3] DBT byla navržena tak, aby pomohla lidem zlepšit jejich emocionální a kognitivní regulaci tím, že je naučí rozpoznat spouštěče, které vedou k reaktivním stavům, a také tím, že je naučí, které dovednosti použít, aby předešli negativním reakcím.

  1. a b c Chybí název periodika! PMID 20975829. 
  2. Dostupné online. "An Overview of Dialectical Behavior Therapy – Psych Central". May 17, 2016. Retrieved January 19, 2015.
  3. www.ebrightcollaborative.com. Dostupné online. Linehan, M. M.; Dimeff, L. (2001). "Dialectical Behavior Therapy in a nutshell" (PDF). The California Psychologist. 34: 10–13.