Wikipedista:Jaroslav Mikolajek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento uživatel pochází z Ostravy nebo bydlí v Ostravě.
Pocházím z Ostravy.
Žiji v Ostravě.
Babylon – informace o uživateli
cs-N Tento uživatel je rodilý mluvčí češtiny.
Wikipedisté podle jazyka

Kdo jsem[editovat | editovat zdroj]

Vystudovaný strojař, který se nějakou dobu živil strojními výpočty, pak zběhl k antivirové problematice. V současnosti se pokuším udržovat v chodu písíčka nešťastníků, kterým to nejde a pokouším se spolupracovat na vývoji programu pro evidenci HW/SW.

Hlavní kůň současnosti mi je vytváření a zdokonalování sbírky všeho nakresleného od pana Vladimíra Renčína. Kdysi jsem sbíral humor mnoha kreslířů, ale po čase jsem usoudil, že když něco dělat, tak pořádně a pustil jsem se prakticky výhradně do Renčína. Impulsem byl dotaz mého přítele, za nemám vtip xy. Po několikahodinovém marném hledání jsem začal s tříděním. Jako vedlejšák mám ještě Pavla Kantorka, ale to opravdu jen příležitostně.

Co jsem zatím spáchal na Wiki[editovat | editovat zdroj]

Díky všem, kteří neváhali opravit nesmysly či doplnit nedostatky v mé titěrné práci.

Co chci zveřejnit na svém webu, až někdy bude[editovat | editovat zdroj]

V poslední době se zabývám organizováním své sbírky obrázků a humoru pana Vladimíra Renčína a připadl jsem na myšlenku zveřejnit na Wikipedii zatím vznikající databázi jeho kreseb, vtipů a vůbec díla. Jedná se o čistě textový přístup (kdo chce obrázky, nechť navštíví www.rencin.cz). Po krátké diskuzi (měla jeden příspěvek) jsem seznal nesmyslnost svého záměru a začal jsem se hlouběji zabývat myšlenkou vlastního webu s tím, že encyklopedickou část informací budu poskytovat Wikipedii.

  • Základní jednotkou zmíněné databáze je někde a nějak publikovaný obrázek nebo vtip, u něhož je jediným kritériem přítomnosti v databázi autorství pana Vladimíra Renčína. Pokud je tedy konkrétní obrázek publikován vícekrát, bude mít i více záznamů v databázi.
  • Údaje, které ve své databázi zatím sbírám:

[1] text vtipu i text, který je součástí obrázku (např. nápis na zdi) [2] pokud je vtip, obrázek beze slov, tak za slovy "Beze slov" uvést v závorce stručný popis obrázku, např.: Beze slov (dobývání a stavění hradu) [3] datum publikace (pokud nevyplývá z následujícího) [4] pramen publikace, tedy základní knižní nebo časopisecké údaje (Název, číslo, strana, datum či rok vydání, autoři, nakladatel, ISBN)

  • Ve své databázi ještě ukládám údaje o kvalitě skenu, informace o duplicitách a podobnostech a poznámky, které občas vysvětlují obrázek či vtip, který byl nakreslen k příležitosti nějaké události, kterou zavál čas. Tyto údaje nehodlám zveřejnit, ale můj názor může změnit diskuze. Zcela určitě nehodlám zveřejnit kresby, což žádná diskuze nezmění, to změní jedině sám pan Renčín.
  • Napsání zvláštního článku o Vladimíru Renčínovi zvažuji, spíše jsem zatím proti, neboť by to byla jen kompilace zhruba deseti porůznu zveřejněných záložek, předmluv a časopiseckých článků.

22.11.2006 jsem změnil názor a článek je hotov (teda jeho pahýl)!

  • Co očekávám:

kritiku zmíněného záměru a to z libovolného hlediska (chybějící či nadbývající údaje, nedostatky z autorského hlediska - nejsem si jist, zda zveřejněním textu ke vtipu již neporušuji autorská práva atd.)

  • Pokud máte v libovolném počítačovém formátu pořízeny texty obrázků a vtipů, popřípadě i s dalšími údaji, přivítám spolupráci.
  • Jak to spěchá:

nijak. Mám pořízeno cca 2500 textů, kde u 1500 znám, kde a kdy byly publikovány. Celá má sbírka obsahuje cca 5800 obrázků v počítači a k tomu několik set na papíře, které se pomaličku přesouvají do počítače. Odhaduji, že celé dosavadní publikované dílo pana Vladimíra Renčína obsahuje desítky tisíc obrázků, takže zatím mám k dispozici jen zlomek.

  • Poznámka ke kvalitě skenování:

Jako základ beru 600 DPI, vyšší rozlišení prakticky nemá smysl, již nyní můžu studovat detaily technologie tisku. Při skenování zásadně podkládám černý papír, velmi účinně se tím potlačuje prosvítající tisk z druhé strany.

  • Pokud se vám nelíbí, že takto propaguji své zájmy, vynadejte mi v diskuzi a já se polepším. Předpokládám, ovšem, že to vše povede ke zlepšení dvou mých, zatím dost neúplných, článků.