Wikipedista:Jaroslav Mašek/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bluesky
VývojářJeremie Miller, Jack Dorsey
První vydání2021
Operační systémAndroid, iOS
Typ softwarusociální média
Webhttps://blueskyweb.org

Bluesky, známá též jako Bluesky Social, je mikroblogovací sociální platforma a veřejně prospěšná společnost se sídlem ve Spojených státech amerických. Generálním ředitelem společnosti je Jay Graber, spoluzakladatel Twitteru (nyní X) Jack Dorsey a tvůrce XMPP Jeremie Miller zasedají v její správní radě.

Bluesky vznikla v roce 2019 jako iniciativa společnosti Twitter Inc. s cílem vyvinout to, co bylo popsáno jako "protokol decentralizované sociální sítě", nyní známý jako AT protokol, standard, na kterém byla postavena platforma Bluesky. V roce 2021 se vyčlenila od společnosti Twitteru, Inc., najala své první zaměstnance a ve stejném roce byla zapsána jako nezávislá, veřejně prospěšná společnost.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V únoru 2023 byla vydána aplikace pro iOS, o dva měsíce později, v dubnu 2023 pro Android. V té době měla sociální síť Bluesky kolem 50 tisíc uživatelů. V září 2023 překonala 1 milion registrovaných uživatelů, v listopadu téhož korku jejich počet přesáhl 2 miliony a to i přesto, že služba doposud (prosinec 2023) stále zachovává systém registrace přes pozvánky od stávajících uživatelů, nebo zapsáním na čekací listinu, pro udržení kontrolovaného tempa růstu jejích nových členů.[1]

AT Protokol[editovat | editovat zdroj]

V květnu 2022 společnost Bluesky představila první veřejnou verzi zdrojového kódu svého distribuovaného sociálního síťového protokolu pod názvem Autentizační datový experiment (anglicky Authenticated Data Experiment, zkratka ADX), který byl později přejmenován na Autentizační přenosový protokol (anglicky Authenticated Transfer Protocol, zkráceně AT Protokol), a uvedla jej pod licenci MIT, aby zajistila veřejnou viditelnost procesu vývoje.

AT Protokol se stal základem nového typu tzv. federativní sociální sítě, pro kterou je charakteristická existence více decentralizovaných serverů, které mezi sebou dokážou komunikovat a zajišťovat interakci v dané síti, na rozdíl od systémů s jedním centrálním serverem společnosti obsluhující celou sociální síť (např. platforma X (dříve Twitter). Uživatelé decentralizované sociální sítě mají možnost výběru poskytovatele nebo si mohou sami hostovat své síťové služby. AT protokol také umožňuje přenositelnost účtů mezi jednotlivými poskytovateli bez ztráty dat nebo volbu algoritmů pro výběr obsahu, který v síti uvidí, nebo lidí, se kterými chtějí komunikovat.[2]

Nárůst celkového počtu uživatelů Bluesky od května 2023 z přibližně 55 000 na více jak 1,8 milionu v listopadu 2023.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bluesky (social network) na anglické Wikipedii.

  1. DRTINA, Martin. Konkurenta Twitteru, síť Bluesky, používá přes milion uživatelů. Lupa.cz [online]. [cit. 2023-12-07]. Dostupné online. 
  2. Spomocník: Od Twitteru k Bluesky aneb ukázka posunu v digitálních kompetencích. spomocnik.rvp.cz [online]. [cit. 2023-12-07]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]


[[Kategorie:Sociální sítě]]

[[Kategorie:Americké internetové firmy]]