Wikipedista:Jakub Onderka/Příprava3

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Koleje a menzy VUT v Brně[editovat | editovat zdroj]

Koleje a menzy (KaM) je součást Vysokého učení technického v Brně, která zajišťuje ubytování a stravování studentů a pedagogických pracovníků školy...

Rekreační středisko Ramzová

Historie[editovat | editovat zdroj]

http://www.kam.vutbr.cz/?p=hist

Menza Pod Palackého vrchem byla otevřena v roce 1989[1] a byla projektována pro výdej 4 000–10 000 jídel denně. Protože však její kapacita nebyla využita a náklady oproti jiným menzám na jedno jídlo bylo vyšší o třetinu, byla menza uzavřena k 31. prosinci 1998.[2] Místo ní bylo otevřeno Stravovací centrum I. (později přejmenováno na Pizzerie "Gabriela", dnešní Menza Kolejní) v kolejním bloku K1 (dnešní A06). Po přestavbě bývalé menzy Pod Palackého vrchem na Fakultu podnikatelskou a Fakultu elektrotechniky a komunikačních technologií by nestačila dosavadní kapacita menzy Kolejní a proto byla na začátku akademického roku 2004 otevřena Pizzerie Mozarrella.[3]

Koleje[editovat | editovat zdroj]

Koleje brněnské techniky disponují největší ubytovací kapacitou mezi kolejemi v Brně. Všechny kolejní areály se nacházejí v městské části Královo Pole. Na všech pokojích je internetová přípojka.

Koleje Pod Palackého vrchem skončily v roce 2011 v soutěži Kolej roku na druhém místě, Purkyňovy koleje na místě třetím.[4] O rok později se již kolej Pod Palackého vrchem na prvním místě, Purkyňovy koleje zůstaly na místě třetím.

Koleje Pod Palackého vrchem[editovat | editovat zdroj]

Hlavní článek: Koleje Pod Palackého vrchem

Největší brněnské koleje, s čtyřmi bloky a celkovou kapacitou 3 224 lůžek, se nacházejí městské části Královo Pole ve stejnojmenném kampusu na ulici Kolejní. Areál obklopuje přírodní památka Medlánecké kopce s nejvyšším kopcem Palackého vrch, podle kterého dostaly název jak koleje, tak kampus.

Studenti jsou ubytování ve dvoulůžkových pokojích, kdy dva pokoje mají společné sociální zařízení a kuchyňku, a třílůžkových s vlastním sociálním zařízením a kuchyňkou na chodbě.

Nejčastěji zde bydlí studenti fakult elektrotechniky a komunikačních technologií a podnikatelské.

Purkyňovy koleje[editovat | editovat zdroj]

Ve čtyřech blocích je celkem 2 276 lůžek a jedná se tak o druhý největší areál kolejí VUT v Brně. Areál je umístěn na ulici Purkyňova, naproti fakultě strojního inženýrství. Dvoulůžkové a třílůžkové pokoje mají společnou kuchyňku a sociální zařízení na chodbě.

Listovy koleje[editovat | editovat zdroj]

Dříve pojmenovány Leninovy koleje, dnes nesou jméno významného českého elektrotechnického inženýra Vladimíra Lista. Nacházejí se na ulici Kounicova nejblíže centru města ze všech areálů.

Na kolejích jsou studenti ubytování ve dvojlůžkových pokojích, sociální zařízení a kuchyňka je společná na chodbě.

Oblíbeny jsou především studenty fakulty stavební z důvodu blízkosti jejího sídla.

Mánesovy koleje[editovat | editovat zdroj]

Koleje se nacházejí na stejnojmenné ulici – Mánesova. Celková kapacita je 266 lůžek v 89 jednolůžkových a 88 dvojlůžkových pokojích. Jednolůžkový a dvoulůžkový pokoj mají společnou předsíňku a sociální zařízení, kuchyňka je společná na patře.

Na rozdíl od ostatních kolejí zde není stálá služba, což znamená, že ubytování mají klíče od hlavního vchodu do budovy.

Starý pivovar[editovat | editovat zdroj]

Nejmenší koleje pro 35 osob (31 jednolůžkových a dva dvoulůžkové pokoje) se nacházejí v rekonstruované budově bývalého pivovaru v těsné blízkosti fakulty informačních technologií, jejichž zaměstnanci a studenti doktorského studia jsou zde ubytováváni přednostně.

Budova není ve správě KaM, která zajišťuje pouze služby související s ubytováním.

Menzy[editovat | editovat zdroj]

KaM spravuje 17 stravovacích zařízení, mezi které patří běžné menzy, ale také bufety, dvě pizzerie, restaurace Starý pivovar a kavárna Caffe Bar Piccolo. Provozy se nachází v areálech fakult a kolejí a v roce 2007 vyrobily přes 2 miliony hotových jídel, čímž se KaM stal největším výrobcem hotových jídel v Brně a největším výrobcem jídel pro studenty v Česku.[5]

Jídla jsou nabízeny za trojí ceny: nejnižší pro zaměstnance školy, vyšší pro studenty a nejvyšší pro ostatní strávníky. Studenti a zaměstnanci svůj nárok na dotované jídlo dokazují použitím studentského resp. zaměstnaneckého průkazu, za kterého je stržena příslušná částka. Kartu lze dobít na libovolné pokladně jakoukoliv částkou, studenti bydlící na kolejích můžou kreditní systém, kdy vyčerpaná částka je na konci měsíce přičtena k platbě za koleje.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.pvu.atlantida.name/index_soubory/24.htm
  2. GRULICH, Jaroslav. Stravování v areálu Pod Palackého vrchem. S. 23. Události [online]. 1998-11 [cit. 2012-02-11]. Roč. VIII, čís. 11, s. 23. Dostupné online. ISSN 1211-442. 
  3. MAUKŠ, Igor. Větší komfort pro studenty v univerzitním kampusu PPV. S. 24. Události [online]. 2004-09 [cit. 2012-02-10]. Čís. 9/2004, s. 24. Dostupné online. ISSN 1211-442. 
  4. ČERNÝ, Aleš. Z nejoblíbenějších kolejí mizí umakart a starý nábytek. Mladá fronta DNES [online]. 2011-05-06 [cit. 2012-03-04]. Dostupné online. 
  5. http://www.kam.vutbr.cz/?p=prsm

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]