Wikipedista:Haasen/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Anna Akana (nar. 18. srpna 1989) je americká filmařka, producent, komik, herečka a modelka. Je známá pro svůj kanál na YouTube, který má více než 1,8 milionu odběratelů a více než 211 milionů zobrazení videa.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Anna Akana se narodila 18. srpna 1989 Williamovi a Mie Akanové.[2] Otec Akany byl důstojníkem v námořním sboru Spojených států. Její rodina se každých pár let stěhovala, v důsledku toho Akana získala několik dialektů a jazyků včetně japonštiny a španělštiny.

V den svatého Valentýna r. 2007 Akanina třináctiletá sestra Kristina spáchala sebevraždu. Několik měsíců po smrti své sestry se Akana dívala, jak Margaret Cho hraje v komediálním středisku a zasmála se poprvé od sestřiny sebevraždy. Viděla smích jako prostředek, důležitý pro její život a rozhodla se vážně věnovat komedii. Akana je velmi důrázná ohledně sebevraždy sestry a je silným obhájcem prevence sebevraždy. V roce 2013 Akana nahrála na YouTube video s názvem "Prosím, nezabíjejte se", kde vysvětluje, jaké to je, když rodinný příslušník spáchá sebevraždu. V tom samém roce vydala knihu nazvanou Surviving Suicide, která obsahuje její deníkové záznamy od dvou let po smrt její sestry.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Akana začala poprvé hrát komedii ve věku 19 let, ale zažila masivní záchvaty paniky a úzkost předtím, než vstoupila na jeviště.

YouTube[editovat | editovat zdroj]

V roce 2014 vytvořila Akana komediální hudební duo s druhým komikem a spisovatelem Megan Rosati|Meganem Rosatim, který si říkal Cat Benatar.

Akana vytváří jak komediální, tak dokumentární videa. V roce 2014 byla Akana uvedena na seznamu New 100 Rockstars Top 100 Channels, umístila se na # 72. V tom samém roce se Akana rozhodla soustředit více na práci režisérky a za měsíc udělala jeden krátký film. Zatímco nedosáhla svého cíle ve výši 12, udělala šest krátkých filmů, které publikovala na YouTube. Akana hrála ve všech svých krátkých filmech a hrála také v různých dalších krátkých filmech produkovaných jinými hvězdami na YouTube. Akana dále pokračuje v tvorbě krátkých filmů.

Film a televize[editovat | editovat zdroj]

V roce 2011 se Akana objevila v televizním seriálu Awkward. V tom samém roce se také objevila v hudebním videu videoklipu Last Friday night[3] od Katy Perry.

V roce 2015 se objevila ve filmech Ant-Man a Kids vs. Monsters.

V roce 2016 se Akana objevila společně se Sally Fieldem v indickém komediálním filmu Hello, My Name Is Doris, scénář od Michaela Showaltera.

Další[editovat | editovat zdroj]

V roce 2015 Akana založila oděvní linku s názvem Ghost & Stars, která představuje několik návrhů s motivem koček.

Reference[editovat | editovat zdroj]