Přeskočit na obsah

Wikipedista:Fechtnerová Lucka/Starověké město furong

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Historické město Furong

[editovat | editovat zdroj]
Furong
芙蓉镇
Wangcun vodopád ve Furong
Wangcun vodopád ve Furong
Poloha
Souřadnice
Časové pásmoUTC+8
StátČínaČína Čína
provincieChu-nan
Furong
Furong
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel2 649 500 (2018)

Furong (čínsky: 芙蓉镇; pinyin: Fúróng Zhèn), známé jako “Ibiškové město”, je historické město v prefektuře Xiangxi v provincii Hunan v Číně. Původně se město jmenovalo Wangcun, ale bylo přejmenováno po úspěchu stejnojmenného filmu. Dnes je známé jako oblíbená turistická destinace pro svou jedinečnou přírodní i kulturní hodnotu.[1]

Historie Furong je delší než 2000 let zpět. Díky své poloze na řece You město Furong mělo významnou roli jako obchodní centrum během dynastií Han, Ming a Qing. [2][3][4]

Poloha a přístupnost

[editovat | editovat zdroj]

Město furong se nachází v severozápadní části provincie Hunan, přibližně mezi turistickými oblastmi okresu Fenghuang a města Zhanjiajie. Město Furong se nachází na vysokorychlostní železnici Zhangjiajie-Jishou-Huaihua, která byla otevřena na konci roku 2021. [5]

Furongské vodopády

[editovat | editovat zdroj]

Vodopády Furong se nachází na okraji města. Vodopády jsou vysoké přes 40 metrů padají přímo do řeky You.[6]

Architektura a kulturní dědictví

[editovat | editovat zdroj]

Furong je známy svou tradiční architekturou, včetně dřevěných domů a palácových budov, které se vyznačují jemně vyřezávanými dřevěnými dekoracemi. Město si tím zachovává styl typický pro místní národnostní menšiny Miao a Tujia.[7][8]

Panoramatický pohled
Tradiční obuv
Večerní Furong
Palácová architektura Furong

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Furong, Yongshun County na anglické Wikipedii.

  1. Furong, Yongshun County. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky) Page Version ID: 1098978711. 
  2. Furong Ancient Town Xiangxi Tujia and Miao Minorities Autonomous Region, Xiangxi Tujia and Miao Minorities Autonomous Region Attraction. www.visitourchina.com [online]. [cit. 2024-10-27]. Dostupné online. 
  3. Furong Town - Hibiscus Town | Tour Furong Ancient Town, Zhangjiajie, Hunan, China. www.zhangjiajietourguide.com [online]. [cit. 2024-10-27]. Dostupné online. 
  4. ESTHER. Furong Ancient Town: Waterfall Wonders & Tujia Heritage. Let's Travel To China [online]. 2024-01-13 [cit. 2024-10-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Furong, Yongshun County. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky) Page Version ID: 1098978711. 
  6. Furong Ancient Town - Charming Old Town on Waterfall. www.chinadiscovery.com [online]. [cit. 2024-10-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Furong Ancient Town, Hibiscus Town in Xiangxi Hunan, How to Get There. www.topchinatravel.com [online]. [cit. 2024-10-27]. Dostupné online. 
  8. ESTHER. Furong Ancient Town: Waterfall Wonders & Tujia Heritage. Let's Travel To China [online]. 2024-01-13 [cit. 2024-10-27]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Historické město Furong na Wikimedia Commons