Přeskočit na obsah

Wikipedista:Elektracentrum/Pískoviště2

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wikipedista:Elektracentrum/Pískoviště2
Chybí zde svobodný obrázek

Hotel Koruna Prachatice je původně měšťanský dům nazývaný podle současného využití je situován v Městské památkové rezervaci Prachatice na parc. č. ... na adrese Velké náměstí čp. 48 v Prachaticích[1]. Dům je zapsán v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky pod rejstříkovým číslem ÚSKP[2]. V letech .... byl rekonstruován na hotel a byla restaurována dochovaná část sgrafitové výzdoby arkýře[3][4][5][6]. Výsledky průzkumu a restaurování shrnul Petr Pavelec[7].

Historie domu[editovat | editovat zdroj]

Popis domu[editovat | editovat zdroj]

Jednopatrový dům se sedlovou střechou se čtyřmi valbovými vikýřky. Objekt je podsklepený. Dům zaujímá celou parcelu. Jednopatrový dům s mírně zalomeným průčelím. V severní části hlavní fasády polokruhový kamenný portál s výžlabkem. Fasáda čtyřosá, okenní otvory nepravidelně rozmístěny, lemovány šambránami. Nároží s namalovanou kvádrovou armaturou.Ukončeno profilovanou korunní římsou.[2]

Hotel Koruna Prachatice v kontextu Městské památkové rezervace Prachatice[editovat | editovat zdroj]

Měšťanský dům čp. 48 odpovídá pojetí kulturní památky podle § 2 a 42 zákona č.20/1987 Sb. o státní památkové péči. Památková ochrana se vztahuje na celý objekt. V objektu je dochována řada hodnotných stavebních konstrukcí z období gotiky – kamenné klenuté sklepy včetně schodiště, vstupní portál , odvodové zdivo a některé vnitřní stěny (bývalé černé kuchyně). Objekt je dokladem podoby a vývoje charakteru středověké měšťanské zástavby v rámci Vnitřního města. Je poměrně zdařile rekonstruován s citlivým využitím dochovaných původních konstrukcí.[2]

  1. ŽABKOVÁ, Gabriela. Renesanční nástěnná malba a sgrafito na fasádách domů v Prachaticích.Renaissance mural paintings and sgraffiti on the facades in town Prachatice. Praha, 2011 [cit. 2019-07-17]. 283 s. Diplomová práce. Univerzita Karlova, Filosofická fakulta, Ústav pro dějiny umění. Vedoucí práce Doc. PhDr. Martin Zlatohlávek, PhD.. s. 179 - 185. Dostupné online.
  2. a b c Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-10-31]. Identifikátor záznamu 130434 : Měšťanský dům Velké náměstí čp. 48 Prachatice. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  3. SKOŘEPA, Tomáš; MAŠEK, Jiří; BAYEROVÁ, Tatjana. Restaurátorská zpráva. Renesanční sgrafito na fasádě domu čp. 36 v Prachaticích.. Praha: [s.n.], 1997. 60 stran, 4 strany číslované zpráva, 38 stran foto a obrázky, 3 str. Identifikace pigmentů, 16 str. kopie předloh s. 
  4. SKOŘEPA, Tomáš. První etapa prací: odkryv, transfer fragmentu mladší renesanční malby, očištění a upevňování sgrafitové vrstvy. (1995) In: Restaurátorská zpráva. Renesanční sgrafito na fasádě domu čp. 36 v Prachaticích.. Praha: [s.n.], 1997. 60 stran, 4 strany číslované zpráva, 38 stran foto a obrázky, 3 str. Identifikace pigmentů, 16 str. kopie předloh s. S. 1 - 4. 
  5. SKOŘEPA, Tomáš; MAŠEK, Jiří. Druhá etapa prací: dočištění povrchu sgrafita, povrchová fixáž, doplňky a retuše. (1997). In: Restaurátorská zpráva. Renesanční sgrafito na fasádě domu čp. 36 v Prachaticích.. Praha: [s.n.], 1997. 60 stran, 4 strany číslované zpráva, 38 stran foto a obrázky, 3 str. Identifikace pigmentů, 16 str. kopie předloh s. S. 1 - 4. 
  6. BAYEROVÁ, Tatjana. PRACHATICE, dům čp. 36 - identifikace použitých pigmentů In: Restaurátorská zpráva. Renesanční sgrafito na fasádě domu čp. 36 v Prachaticích.. Litomyšl: [s.n.], 1996 (září). 19 stran, 3 str. Identifikace pigmentů, 16 str. kopie předloh (nečíslováno) s. 
  7. PAVELEC, Petr. K restaurování sgrafit na fasádě domu čp. 36 v Prachaticích. Zprávy památkové péče. Roč. LXIII, 2003, s. 422-425.