Wikipedista:DenisaOborna/Rákosovka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rákosovka
Rákosovka velká 'All Gold'
Taxonomie Edit this classification
Říše: Rostliny
Klad: Cévnaté rostliny
Klad: Krytosemenné
Klad: Jednoděložné
Klad: Podenkové
Řád: Lipnicotvaré
Čeled: Lipnicotvaré
Podčeled Arundinoideae
Kmen: Bezkolenec
Podkmen: Bezkolenec
Rod: Rákosovka
Druh:
R. velká
Dvojčlenný název
Rákosovka velká

(Makino) Honda
Synonyma[1]
  • Phragmites macer Munro
  • Phragmites oyyamensis Onuma
  • Hakonechloa macra var. aureola Makino
  • Hakonechloa macra var. alboaurea Makino
  • Hakonechloa macra var. albovariegata Makino
  • Hakonechloa macra f. albovariegata (Makino) Ohwi
  • Hakonechloa macra f. aureola (Makino) Ohwi

Rákosovka je rod trávy v kmeni Bezkolenec z čeledi travnatých, Lipnicovité, původem z východní Asie.

Rákosovka velká, s prostými názvy Hakone tráva a japonská lesní tráva, je jediným druhem v monotypickém rodu . Tato rostlina je endemická převážně v Japonsku . [1] [2] [3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Rákosovka velká je drobná, většinou stínomilná, trsovitá tráva. Stonky kaskádovitě splývají v elegantním zaobleném tvaru fontány, který trochu připomíná Dochan (trávu z fontány), ale se skutečnými listy připomínajícími Plochoklásek ozdobný. Druh má tendenci být mezi 45 cm a 60 cm na výšku.

Listy jsou tenké, papírové a připomínají mnoho forem bambusu. Jsou velmi pružné a mají rázný šustivý zvuk, když vane vítr, což jim přidává na atraktivitě. Listy vyrůstají z kořenů na jemných a tenkých drátovitých stopkách. Čepele listů jsou zelené, ale existuje mnoho barevných variant. Papírová textura se stará aby byly listy chladné na dotek a povrch je často mírně svraštělý nebo zvlněný.

Květy rozkvétají v létě z listových uzlů, které jsou poblíž konců stonků. Květy jsou jemně fialové, blednoucí do žlutohnědé a poté v průběhu několika týdnů opadávají.

Pěstování[editovat | editovat zdroj]

Rákosovka velká se pěstuje jako okrasná rostlina pro použití v zahradách a jako rostlina v květináčích. Různé kultivary Rákosovky velké se používají jako listové rostliny v zahradách v mírném podnebí. Druhy [4] a kultivary 'Alboaurea' [5] a 'Aureola' [6] získaly cenu Královské zahradnické společnosti Award of Garden Merit . [7]

Kultivary[editovat | editovat zdroj]

Kultivary Rákosovky velké můžou být zelené nebo výrazně panašované v bílých proužcích, zelených nebo žlutých, mohou mít také jednobarevné listy. Některé kultivary mají ve studenějším počasí tendenci zbarvovat se do oranžova nebo červena. Kultivary často dorůstají do výšky výrazně kratší než druhy. Výška může být také částečně závislá na vlhkosti půdy, živinách a délce vegetačního období. Rostlina je natolik odolná, aby přežila v USDA zóně 5, -28 °C. Dává přednost rovnoměrné vlhkosti a průměrné vlhkosti, ale snese menší suchá období a vyprahlé podnebí (se zavlažováním) s minimálním poškozením.

Používá se v první řadě jako dekorativní, okrasná tráva v zahradách japonského stylu nebo k zjasnění stinných částí zahrady. Elegantní forma má tendenci zjemňovat i formální stinné oblasti. Monochromatické zelené listy jsou typickým ukazatelem tohoto druhu. Zelená podoba Rákosovky velké je nejrychleji rostoucí a má tendenci být o něco větší než většina kultivarů a je mírně snášenlivý vůči slunci, i když se může spálit, pokud jí není věnován dostatečný stín. Listy bývají výrazně sytě zelené a mohou mít na podzim do určité míry oranžové, červené nebo fialové tóny. [8]

Pevné barvy listů[editovat | editovat zdroj]

Mezi barevné variace listů patří:

  • Hakonechloa macra 'All Gold' Tato jednobarevná odrůda má listy, které se pohybují od světle žluté přes zlatou až po tmavě limetkově zelenou v závislosti na vystavení slunci. Čím více slunce, tím jasnější bývá žlutá. Příliš mnoho slunce způsobí spálení. Rostliny v plném stínu budou mít tendenci být mnohem zelenější a může být obtížné je odlišit od jiných kultivarů.
  • Hakonechloa macra 'Beni-Kaze' Listy Beni-Kaze (japonsky Červený vítr) jsou zelené po většinu vegetačního období, ale jak se blíží chladné počasí, červené pigmenty se zalijí do listů a na podzim je změní na jasně červené až červenofialové. V průměru měří 45 centimetre (18 in) na 75 centimetre (30 in) na výšku.
  • Hakonechloa macra 'Nicolas' Tento kultivar, vyvinutý ve Francii Olivierem Bennato Chezem, je v podstatě zakrslou verzí Beni-Kaze, dosahující pouze 15 let cm (asi 6") nebo 23 cm (9") v květu (podle amerického patentu; tento údaj většina prodejců této rostliny, kteří uvádějí větší průměrné výšky) neuvádí. Barva chladného období se pohybuje od oranžových po červené odstíny a je nejvýraznější na podzim.

Pestré barvy listů[editovat | editovat zdroj]

Mezi barevné variace listů patří:

  • Rákosovka velká 'Aureola' Jedná se o nejběžnější panašovaný kultivar. Listy jsou pruhované jasně zlaté a jablkově zelené, přičemž převažuje zlatá, která může mít na podzim sklon k růžové. Výška se pohybuje v průměru mezi 25 centimetre (9,8 in) a 36 centimetre (14 in) . Tento kultivar byl v roce 2009 zvolen Sdružením Víceletých rostlin jako rostlina roku. Kromě toho Royal Horticultural Society udělila tomuto kultivaru prestižní ocenění Garden Merit (AGM).
  • Rákosovka velká 'Sunny Delight' Tato odrůda je zvratem odrůdy 'Aureola'. Většina listu je zelená s úzkými žlutými pruhy a tryskajícími směrem k základně čepele, což mu dává mnohem tmavší vzhled než 'Aureola'. Výška v průměru 12 inches (30 cm) na 14 inches (36 cm) .
  • Rákosovka velká 'Albostriata' Tento kultivar je zelený s krémovými až čistě bílými pruhy podél listů. Pestrost listů je podobná jako u 'Sunny Delight'. Pestrobarevnost poukazuje málo žlutou až žádnou žlutou barvu a může se na jaře a na podzim zbarvovat do růžova, i když z dálky vypadá převážně zeleně. Jedná se o jeden z mohutnějších pestrobarevných kultivarů. Výška v průměru 12 inches (30 cm) na 18 inches (46 cm) .
  • Rákosovka velká 'Fubuki' Jedna z nejpomalejších a nejmenších dostupných odrůd, tato tráva je obráceným zpestřením 'Albostriata'. Listy 'Fubuki' (nebo v japonštině Blizzard) jsou téměř úplně bílé s řídkými zelenými pruhy a tryskáním. Stejně jako mnoho téměř bílých rostlin není tento kultivar příliš silný, ale v krajině může být ohromující. Bude hořet ve vysokém světle a preferuje chladné stinné místo. 'Fubuki' obvykle dosahuje maxima asi 6 inches (15 cm) do 10 inches (25 cm) .
  • Rákosovka velká 'Naomi' [9] Tento trpasličí kultivar byl objeven ve stejných francouzských zkušebních zahradách jako 'Nicolas'. Listy jsou podobné 'Aureole' s krémovým až žlutým zpestřením, ale podzimní barva je sytě červenofialová.
  • Rákosovka velká 'Stripe It Rich' Tento kultivar je žluto-bíle panašovaná odrůda, v podstatě panašovaná forma 'All Gold'. Listy se liší od limetkově zelené po žlutou s bílými pruhy a tryskáním. Toto je v současnosti (2012) nejnověji objevený kultivar. V průměru má asi 6 inches (15 cm) vysoký.

Množení[editovat | editovat zdroj]

Rákosovka velká se dá lehce množit dělením. Kořenový bal má hodně stonků vycházejících z hutného rhizomatózního shluku kořenů. Na oddenku jsou viditelné malé pupeny, které mohou připomínat trny. Jedná se o nové výhonky a opatrně je lze odstranit z kořenového shluku s malým segmentem oddenku, přičemž dbejte na to, aby zahrnoval spojené kořeny.

Při korektní sadbě a správné péči, tráva zakoření a rozšíří se, poté vytvoří klonální selekci trávy. Zahradnické tkáňové kultury mohou být také využívány množiteli s vhodným vybavením.

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Hakonechloa : Vyvozeno z japonštiny a řečtiny, což znamená „Tráva Hakone“. Své jméno dostal podle oblasti horkých pramenů Hakone nedaleko Mount Hakone vHonšú v Japonsku . Macra : Odvozeno z řečtiny, znamená 'velký', 'dlouhý', 'hluboký', 'vysoký' nebo 'daleký'. [10]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Kew World Checklist of Selected Plant Families
  2. Makino, Tomitarô ex Honda, Masaji. 1930. Journal of the Faculty of Science: University of Tokyo, Section 3, Botany 3: 113
  3. Tropicos, Hakonechloa Makino ex Honda
  4. Hakonechloa macra | Japanese forest grass Grass Like/RHS Gardening. www.rhs.org.uk [online]. [cit. 2023-11-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Hakonechloa macra &s;Alboaurea&s; (v) | golden Japanese forest grass Grass Like/RHS Gardening. www.rhs.org.uk [online]. [cit. 2023-11-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Hakonechloa macra &s;Aureola&s; | golden hakonechloa Grass Like/RHS Gardening. www.rhs.org.uk [online]. [cit. 2023-11-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Dostupné online. 
  8. Big Dipper Farm, Grown on the Third Planet from the Sun, Hakonechloa
  9. Plant Genius Hakonechloa plant named `Naomi`
  10. Gledhill, David (2008). "The Names of Plants". Cambridge University Press. ISBN 9780521866453 (hardback), ISBN 9780521685535 (paperback). pp 189, 246

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Údaje související s Rákosovkou na Wikidruhy [[Kategorie:Endemity flóry Japonska]] [[Kategorie:Rostliny asie]] [[Kategorie:Hroznové trávy asie]]