Wikipedista:D.dolezal/Dr Hastings Banda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Banda – Malawijský diktátor a „otec“ maliwijské nezávislosti, jež vládl nezávislé malawijské republice od 6.července 1963 do 1994. Byl politickým manipulátorem a zatvrzelým odpůrcem kolonialismu. Založil se o rozkvět malawi, ale na druhou stranu se snažil udržet si udržet autokratickou moc a svůj kult osobnosti.

Bandovo mládí a studium:[editovat | editovat zdroj]

Hastings Kamuzu Banda se narodil poblíž Kasungu v Malawi. Předpokládá se, že se narodil koncem devatenáctého století. Oficiálně bylo datum stanoveno na 14. Května 1906. Jméno „Kamuzu“ znamená kořínek. Jméno dostal, když ho matka živila kořínky jelikož se narodil podvyživený. „Banda“ znamená malý stan. Jméno Hastings dostal, když se nechal pokřtít v kostele ve Skotsku. Titul doktor získal při svých studiích.

Banda byl synem rolníka. V mládí navštěvoval místní misijní školu. Vynikal jako nadaný student. V roce 1917 odešel z domova do Johannesburgu, pěšky. Po několik let pracoval v dole jako horník. V roce 1925 se přestěhoval do Spojených států kvůli studiu. Roku 1937 dostal lékařský diplom na univerzitě v Tenessee.

V letech 1945 – 1953 provozoval lékařskou praxi v Londýně se zaměřením na nakažlivé pohlavní choroby vojáků a námořníků. I když žil v zahraničí, tak se stále věnoval problémům své země. Roku 1953 se vrátil do Afriky. V oblasti Zlatého pobřeží (dnešní Ghana) působil jako lékař.

Utlačovaný Nyasaland:[editovat | editovat zdroj]

Brzy si jej oblíbili nacionalisti Nyasalandu, jeho rodné země která byla utlačována bílými osadníky z Rhodesie. Roku 1958 se Banda stává prezidentem Nyasalandského afrického kongresu. Vedl opozici proti Rhodésii. 1959 byl v zemi vyhlášen mimořádný stav, jelikož rhodéské oddíly vkročili do Nyasalandu, aby obnovily pořádek. Banda byl zatčen.

Vznik Malawijské republiky:[editovat | editovat zdroj]

1960 byl Banda propuštěn a byl pozván Brity do Londýna. Britové uznali jeho požadavky na změnu ústavy. 1961 vyhrává Banda volby. Stává se ministrem pro přírodní zdroje a místní vládu. 1963 působí jako ministerský předseda. Téhož roku Nyasaland dosáhl nezávislosti pod názvem Malawi.

Zpočátku byl Banda oslavován jako osvoboditel, ale brzy jej bývalí stoupenci začali kritizovat pro příliš autokratický způsob vedení státu. Měsíc po vyhlášení nezávislosti propustil čtyři své ministry. Chtěli pomocí nové ústavy omezit jeho moc.

1966 Banda změnil ústavu, čímž zvýšil svou moc. Současně se prohlásil za prezidenta republiky Malawi. 1971 si prodloužil prezidentský mandát na doživotí a přebírá jméno „Veliký lev“. Banda potlačoval moc úřadů, zavíral a nebo popravoval kritiky svého režimu. Od roku 1971 mohla v zemi působit pouze jedna strana a to MCP, neboli Bandova Strana malawijského kongresu. Od všech dospělých občanů se očekávalo členství.

Ve všech úředních budovách musel viset jeho portrét. Na zdi nesmělo být nic výš než jeho portrét prezidenta. Zakázal televizi. Ostatní hromadně sdělovací prostředky byli cenzurovány. Lidé byli odposloucháváni. Jejich osobní korespondence byla prozkoumávána. Studium historie před koncem 60 let se nedoporučovalo.

Svobodné volby a pád Diktatury:[editovat | editovat zdroj]

V roce 1993 musel legalizovat rivalské politické strany. Roku 1994 byl v prvních řádných volbách poražen. Vyhrál Bakili Muluzi.

Bandova smrt:[editovat | editovat zdroj]

Zemřel v listopadu 1997 v nemocnici v Jihoafrické republice.

Bandův věk:[editovat | editovat zdroj]

Lékař – terorista:[editovat | editovat zdroj]