Wikipedista:Barbora Hurtíková/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vinicuna[editovat | editovat zdroj]

Vinicuna[1] nebo také Winikunka , nazývaná také Montaña de Colores nebo Duhová hora, je hora v pohoří Andy v Peru s nadmořskou výškou 5 200 metrů nad mořem[2].

[[

Mapa fisico Peru fondo transparente

|náhled|Peru]]

[3]. Nachází se na cestě k hoře Ausangate v regionu Cusco, mezi okresem Cusipata, provincií Quispicanchi, [District|okresem Pitumarca] a provincií Canchis.

Turistický přístup vyžaduje dvě hodiny jízdy z Cusco a chůzi přibližně 5 kilometrů (3.1 mi), nebo tři a půl hodiny jízdy a jeden a půl kilometru (0.31 mi) pěšky do kopce (1-1.5 hodiny). Od roku 2019 nebyly vyvinuty žádné jiné způsoby dopravy Vinicunca, které by vyhovovaly cestujícím, protože se musí projít údolím[4].

V polovině roku 2010, přišly davy lidí, přitahovány řadou různě barevných pruhů hory, kvůli jejímu mineralogickému složení na svazích a vrcholcích[5]. Hora bývala pokryta ledovcovými čepicemi, ale ty roztály z důsledku klimatických změn, přibližně před 10 000 lety.

Lokalita[editovat | editovat zdroj]

[[

Red valley

|náhled|Červené údolí, které propojuje úpatí Pitumarca s Vinicunca]]

Vinicunca se nachází jihovýchodně od města Cusco a lze se k němu dostat z Cusco dvěma cestami: Cusipata nebo Pitumarca. Jedna trasa vede přes peruánskou Sierra del Sur (PE-3s) směrem na město Checacupe a dále do města Pitumarca, které je asi dvě hodiny od města Cusco. Z Pitumarca mohou cestující jít pěšky, autem nebo na motorce po stezce, procházející několika venkovskými komunitami, jako je Ocefina, Japuro a Hanchipacho a dostat se do komunity Pampa Chiri, kde je 1, 5 km dlouhá cesta podél průsmyku Vinincunca vedoucího k přírodnímu útvaru s pruhy barev, které dávají hoře její jméno (Duhová hora). Alternativní cesta je přes Cusipata; odtud mohou cestovatelé projít 3 km po trase Chillihuani po stezce, která vede k úpatí Duhové hory[6].

Nadmořská výška hory je kolem 5 200 metrů nebo přes 17 000 stop, tak čas na aklimatizaci na vysokou nadmořskou výšku může být nezbytný během stoupání na vrchol[7].

Reference[editovat | editovat zdroj]