Wikipedie:Zkušenosti nových wikipedistů/Komunitní konfigurace

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zkratka:
  • WP:NEE/CONFIG
Formulář pro komunitní konfiguraci – screenshot pořízen na beta verzi české Wikipedie 28. dubna 2021

Komunitní konfigurace je projektem týmu Growth nadace Wikimedia, který komunitám umožnil přizpůsobit si chování funkcí týmu Growth svým potřebám. Správci a správci rozhraní mají tak možnost nastavit, kde se nachází seznam mentorů, kde se nachází stránka Potřebuji pomoc apod. Tyto změny mohou provést pomocí k tomu určeného formuláře: Special:EditGrowthConfig.

Implementování tohoto projektu usnadní týmu Growth nasazování jeho funkcí na další projekty. Doposud je totiž nutné s každým projektem vykomunikovat, kde se jednotlivé stránky nachází, a vše nastavit v systémové konfiguraci. S využitím komunitní konfigurace bude možné nasadit funkce týmu Growth v „tichém režimu“, a nechat komunitu, aby si je sama nastavila podle toho, jak potřebuje.

Jak to funguje?[editovat | editovat zdroj]

Konfigurace je uložena do JSON stránky uvnitř jmenného prostoru MediaWiki. Aby byla konfigurace přístupná i technicky méně zdatným členům komunity, vytvořili jsme vlastní formulář, který umožňuje JSON editovat uživatelsky přívětivým způsobem.

Díky tomu, že funkce staví na MediaWiki stránce, bude k dispozici několik funkcí, které má každá MediaWiki stránka, jako například historie, možnost revertů nebo existence diskusní stránky.

Proměnné zahrnuté ve formuláři[editovat | editovat zdroj]

Z technických i bezpečnostních důvodů není komunitám umožněno editovat všechny aspekty funkcí týmu Growth. Komunita například nebude moci určit, které databázové servery budou funkce týmu Growth využívat, anebo zda jsou nasazeny nováčkům.

Kompletní seznam proměnných, které půjde nastavit v rámci komunitní konfigurace, jsme připravili v rámci úkolu T275086, a je k dispozici v této Google Tabulce.