Wikipedie:WikiProjekt Wiki Loves Monuments/Nevyužité obrázky/header

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hlavní strana Úkoly Rady a návody Přírůstky Úbytky Nevyužité obrázky Odkazy k doplnění Obrázky bez ID Nové obrázky (Commons)

Viz též wikiprojekt Wiki Loves Monuments.

Seznam obsahuje obrázky opatřené v projektu Commons šablonou Cultural Heritage Czech Republic, pokud v oblastních seznamech památek je obsažena položka se shodným identifikačním číslem, u které chybí fotografie. Příslušný seznam je dostupný kliknutím na identifikační číslo pod obrázkem.

  • Než umístíte obrázek do příslušného seznamu památek, pokuste se jej nejprve v projektu Commons zařadit co nejpřesněji do správných kategorií (podle obce, čtvrti, ulice, typu stavby atd.) a naleznete-li tam více obrázků téže památky, vytvořte pro ně kategorii a z ní pak vyberte nejreprezentativnější snímek. Celkový pohled na památku je zpravidla vhodnější než detailní pohledy. Do seznamu památek pak nezapomeňte kromě obrázku vložit i odkaz na kategorii Commons.
  • Pokud v Commons existuje více obrázků označených ID určité památky, bot do tohoto seznamu zařadí pouze jeden z nich, který však nemusí být pro použití na Wikipedii tím nejvhodnějším. Další obrázky téže památky lze také dohledávat pomocí vyhledávacího odkazu v dolní části šablony s číslem památky. Tyto funkce však vyhledají pouze obrázky a kategorie označené stejnou šablonou se shodným číslem. Vzhledem k prodlevě indexování pro fulltextové hledání jsou však nově nahrané či nově označené obrázky jsou takto dohledatelné zpravidla až se zpožděním. Pro poloautomatické doplňování obrázků a kategorií Commons do seznamů památek lze použít nástroj AddCommonsCatLinks: ten však je nyní již jen částečně funkční.
  • Pokud je stejným identifikačním číslem označen soubor více jednotlivých památek, které jsou v seznamech uvedeny samostatně, skript je není schopen rozlišit a proto vyhodnotí všechny obrázky těchto památek každý den znovu jako „nevyužité“, pokud byť i jen jediná položka takového souboru je dosud bez obrázku; tento efekt lze potlačit například tak, že k problematické památce umístíte „prázdný“ obrázek, například Noimage 2-1.png.

Seznam je aktualizován botem ErfgoedBot. Ten převzal 24. 8. 2015 do správy Jean-Frédéric. Tuto stránku aktualizuje zpravidla denně (viz statistiky).

(e)