Wikipedie:WikiProjekt Hudba/Hudební dílna/Návod

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Toto je podrobný návod k používání hudební dílny.

  1. Vyberte si jakýkoliv volný ateliér níže - klikněte na modrý odkaz v nadpisu (příklad Ateliér 4). Otevře se vám nové okno, kde bude nadpis Wikipedie:WikiProjekt Hudba/Hudební dílna/Ateliér (dále jen nadpis) a pod ním tabulka se zeleným pruhem oznamující, že je ateliér volný (dále zelená nálepka).
  2. Klikněte na editovat (záložka vlevo vedle vyhledávače, viz Nápověda:Jak editovat stránku) a v prostoru pro psaní (dále jen editační okno) uvidíte napsáno {{Wikipedie:WikiProjekt Hudba/Hudební dílna/Ateliér/Volno}}
  3. To změňte na {{Wikipedie:WikiProjekt Hudba/Hudební dílna/Ateliér/Obsazeno}}. Prakticky to znamená, že stačí text Volno mezi posledním lomítkem / a uzavírajícími složenými závorkami }} nahradit textem Obsazeno. Návod na změnu najdete také v zelené tabulce malým písmem.
  4. Stránku uložte (kliknutím na tlačítko uložit změny vlevo pod editačním oknem). Uvidíte, že pod nadpisem nyní bude tabulka s červeným pruhem, která označuje ateliér jako obsazený. (dále červená nálepka)
  5. Nyní klikněte opět na záložku editovat vlevo vedle vyhledávače a v klidu pracujte.
  6. Svoji dosavadní práci si můžete zobrazit pomocí tlačítka Ukázat náhled, které se nachází vpravo od tlačítka uložit změny. Pokud si nevíte rádi, můžete na začátek editačního okna vložit text {{Wikipedie:WikiProjekt Hudba/Hudební dílna/Ateliér/Pomoc}} a uložit. Objeví se tabulka s modrým pruhem s textem: Pomoc! Nevím si rady! Pomozte mi prosím se článkem. (dále modrá nálepka). O konkrétní radu můžete také požádat na diskusní stránce u ateliéru (záložka vlevo nahoře, vedle loga Wikipedie nad nadpisem; dále jen diskuse) a vyčkejte, nějaký zkušený uživatel Vám poradí. Zde by probíhala i diskuse, pokud označíte ateliér modrou nálepkou.
  7. Pokud jste s prací hotovi, vytvořte článek (více viz: Wikipedie:Jak vytvořit článek) s názvem, který odpovídá vašemu tématu a zkopírujte tam svoji práci (ctrl+c - ctrl+v). Poté ateliér vyprázdněte (smažte) a zanechejte pouze {{Wikipedie:WikiProjekt Hudba/Hudební dílna/Ateliér/Volno}} a poté stránku uložte. Bude vypadat stejně, jako když jste do ateliéru prvně přišli, pod nadpisem bude pouze zelená nálepka.
  8. Pokud chcete zanechat nedokončenou práci, změňte červenou nálepku na {{Wikipedie:WikiProjekt Hudba/Hudební dílna/Ateliér/Sirotek}} - objeví se tabulka s oranžovým pruhem (oranžová nálepka), která oznamuje, že ateliér osiřel. Ve vaší práci bude pak moci pokračovat kdokoliv jiný. Po týdnu nečinnosti se přesune do archivu, kde ji v případě potřeby snadno naleznete znovu.

Ukázky ateliérů[editovat | editovat zdroj]

Obsazený ateliér[editovat | editovat zdroj]

Fountains of Wayne je americká power popová hudební skupina, která vznikla v roce 1996 v New Yorku v USA. Kapela sestává ze čtyř členů, jimiž jsou Chris Collingwood (zpěv, kytara), Adam Schlesinger (baskytara, skladatel), Jody Porter (kytara) a Brian Young (bicí). V době svého vzniku kapela vystupovala i pod dalšími jmény jako Are you my mother? nebo Woolly Mammoth, než se členové dohodli na stálém jméně.

Skupina hned v roce 1996 podepsala smlouvu s Atlantic Records a pod jejich taktovkou vydala svoje první album s názvem Fountains of Wayne. Píseň s názvem „The Thing You Do!“ se stala hlavní hudbou ke stejnojmennému filmu, v češtině To je náš hit!. Píseň pak získala nominaci na Oscara za nejlepší soundtrack k filmu a Zlatou desku od RIAA.

V období let 1999 až 2001 byla skupina neaktivní. Po obnovení činnosti vydala skupina v roce 2003 album s názvem Welcome Interstate Managers, na kterém vyšel velmi úspěšný hit s názvem „Stacy's Mom“, který byl nominován na cenu Grammy a obsadil první příčku v americkém žebříčku hitů Top 40. Zajímavé je, že více zdrojů uvádí za autory písně chybně kapelu Bowling for Soup, která v roce vydala cover verzi písně v říjnu roku 2011.


Obsazený ateliér s nálepkou Pomoc![editovat | editovat zdroj]

Army of Freshmen je americká rocková hudební kapela, která vznikla v roce 1997 v kalifornském městě Ventura. Tato šestičlenná skupina hraje ve složení: Chris Jay (zpěv), Aaron Goldberg (kytara, zpěv), Owen Bucey (klávesy, zpěv), Dan Clark (klávesy, minimoog), Kai Dodson (basová kytara), Mike Milligan (bicí, perkuse).


Osiřelý ateliér[editovat | editovat zdroj]

American Hi-Fi je americká pop punková hudební skupina, která vznikla v roce 1998 v Bostonu ve státě Massachusetts. Dnes ovšem pochází z Los Angeles v Kalifornii. Skupina sestává ze čtyř členů, jimiž jsou zpěvák Stacy Jones, kytarista Jamie Arentzen, baskytarista Drew Parsons a bubeník Brian Nolan. Dnešní zpěvák kapely byl dříve bubeníkem v kapelách Veruca Salt a Letters for Cleo. Tři čtvrtiny kapely hrají i v kapele zpěvačky Miley Cyrus.

Skupina je nejznámější pro svůj hit z debutového alba American Hi-Fi s názvem „Flavor of the Weak“ z roku 2001. Další známý singl s názvem „The Geeks Get the Girls“ vydala kapela v roce 2005 na albu Hearts on Parade. Nejnovějším albem kapely je album Fight the Frequency z roku 2010.


Volný ateliér[editovat | editovat zdroj]