Wikipedie:Pod lípou (u krbu)/Archiv 2011/01

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

WikiLove

Tchoř navrhuje použít jiné zvíře než kočky a psy --Tchoř 3. 7. 2011, 11:39 (UTC)

Ví někdo něco o tomhle? --Silesianus 1. 7. 2011, 07:37 (UTC)

Chtěl jsem to napsat do sekce technika, ale když už si té funkcionality někdo všiml :). Tady je log zaznamenávající užití tlačítka WikiLove.
To je mimochodem způsob, jakým i autoři konceptu kontrolují jak a zda bude funkcionalita užívána.
Autor článku na aktualne.cz mne fascinuje svou relativně přesnou informovaností (tohle že je český novinář?). Projekt běžel v inkubátoru (Out reach meta...- taky jsem si tam to tlačítko zkusil, dokud bylo ve vývoji) a ani běžným uživatelům nebyl asi moc znám. Je to nějaký český insider? :).
Reo + | 1. 7. 2011, 09:04 (UTC)
Spíš tam někdo čte Lupu... Psali tam o tom 3 dni zpět. S pozdravem --Chmee2 1. 7. 2011, 09:10 (UTC)
No, ona je otázka, z čeho vlastně Aktualne.cz čerpalo. ("wikilove" ve vyhledávání) ... Proběhlo to všemi světovými médii. Namátkou 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Ikdyž Lupa je přecijen IT médium, (na Diit.cz, Zive.cz, Root.cz, ani jinde už o tomto nepíšou). TyInternety.cz :-) ovšem ano. Kupodivu "sociální média" mlčí. mediawiki.org/wiki/Extension:WikiLove --S pozdravem ♥ FaktneviM 2. 7. 2011, 20:14 (UTC)
Dobrý postřeh Reo + | 3. 7. 2011, 01:08 (UTC)
WikiLove funkcionalita také jde customizovat - tj, každý si můžeme upravit, jak nám naše WikiLove tlačítko bude fungovat osobně - třeba pomocí něj můžeme vkládat vítací šablona místo kočiček (návod je zde: http://www.mediawiki.org/wiki/WikiLove#How_to_customize).
A také optimalizovat ze strany správců (to je ovšem pochopitelné. Tedy: centrálně nastavit pro všechny ježky - jestli o ně bude zájem :D :)) - místo kočiček nebo vítací šablony by nemělo být těžké). Reo + | 3. 7. 2011, 01:08 (UTC)
Jo, jsem pro! kočky a psi jsou "ohraní". Nějaké jiné zvířátko, případně scénérie krásné přírody, by byly určitě úspěšnější. Není problém stáhnout tisíce krásných "wallpapers" z přírody, zvířat, vesmíru apod. ... od toho tam je ta 4.funkce "Customize". :)) Dokonce by se dalo pro konkrétního wikipedistu dát speciální obrázek, který se hodí k tomu, co dotyčný již editoval. Pokud někdo např. editoval článek o zelenině,... :-D Ale to už asi přeháním. --S pozdravem ♥ FaktneviM 3. 7. 2011, 10:55 (UTC)
Zrovna chci o tomto založit téma a koukám, že nejsem první. Přijde mi to jako dobrý nápad. Už kdysi jsem říkal, že pokud chceme udržet zkušené uživatele dlouho na Wikipedii, tak musíme také nabídnout některé přednosti sociálních sítí pro sociální interakci, protože i když jsme encyklopedie, tak jsme především lidé tvořící encyklopedii. Kapitalisticky řečeno, musíme se starat i o lidské zdroje a podporu k editování. Jen jaksi postrádám podrobnější informace. Každopádně bych byl pro zavedení. O kolik editorů jsme už přišli, jen proto, že už měli pocit, že jejich práce není vnímána jako přínosná? --Elm 3. 7. 2011, 13:26 (UTC)
= Určitě o dost! Při této příležitosti, se chci zeptat, jaký máš, Elme, názor na přínosnost těchto věcí pro českou wikipédii? ... Samozřejmě, do budoucna, spíše za dlouho. ---- en:WP:WC (+souv.), ---- (en:MediaWiki:Gadget-Twinkle), ---- (en:WP:AFT), ---- S pozdravem ♥ FaktneviM 3. 7. 2011, 14:58 (UTC)

V principu nejsem proti a v deskripci současného stavu souhlasím v mnohém s tím, co napsal Elm, ale to, co představuje en.wiki mi přijde jako kýč pro náctileté puberťačky. Pošli jídlo či kočičku? Co to, proboha, jako je? Otázkou je zda to některé nové editory neodrostlé na Libimseti.cz, Lide.cz či napamatující Facebook v době před zhruba dvěma lety či zkrátka lidi usedlejší povahy a starší dvaceti nebude naopak odrazující. Další věcí je, zda by nebyl lepší nápad tohle zprovoznit jako privátní vzkazy či samostatný jmenný prostor, ne tapetovač diskusních stránek, kde by člověk čekal něco věcnějšího, zvláště, když je má ve sledovaných. PS: Ve vzhledu Monobook se na en.wiki tlačítko nezobrazuje. --Dezidor 3. 7. 2011, 17:34 (UTC)

Ahoj, zobrazuje, tedy alespoň mne - nikoli jako srdíčko, ale prostě jako záložka s nápisem WikiLove. JJ. myslím, že pro mnohým ty kočičky už připomínají úchylku. Ale, umisťovat to jinam než na diskusní stránku by nemělo smysl. Je to jen rychlejší a pro nové registrované uživatele intuitivnější způsob jak udělovat barnstars (wp:Řády). V dokumentaci k extenzi bylo napsáno, že současný skoro facebookovsky rozmarný vzhled je na jednu stranu záměrný, ale počítají s odezvou komunity a není problém ho změnit na konzervativnější. A jak jsem psal výše, co se tapetovaného obsahu týče, ten lze snadno předvolit na úrovni projektu, tzn. když si řeknem, že budeme rozdávat jen hvězdičky a třeba vítací šablony tak by to mělo být velmi snadné, jak to nastavit. Myslím, že by to zvládl na dané javaskriptové stránce nastavit i takový IT nedouk jako já ;-). JInak, myslím, pokud toho nebude moc, tak bude jen málo lidí, kteří by byli uraženi tím, že jim někdo chce nějakým obrázkem sdělit vděčnost. Akorát budeme mít nový typ vandalů, které budeme muset upozorňovat novou upozorňovací šablonkou ve stylu {{Lovebombing}}, že lidé se nemají bombardovat ani láskou :-D :-D. Reo + | 3. 7. 2011, 18:00 (UTC)

Chybný tvar „koncensus“

V poslední době se v diskusích rozmáhá nesprávný tvar „koncensus“. Prosím, pišme buď konsensus nebo konsenzus. Viz Konsenzus#Souvislosti termínu. --Jvs 16. 9. 2011, 12:24 (UTC)