Přeskočit na obsah

Wikipedie:Komunitní minigranty/Podmínky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Podmínky pro žádost o minigrant[editovat | editovat zdroj]

Žádost o Komunitní minigrant se sestává z několika jednoduchých kroků, se kterými vám rádi pomůžeme. Vaše nápady s vámi rádi probereme, stačí vyplnit kontaktní formulář a my se vám ozveme.

Podání žádosti
  1. Know-how: Seznamte se s manuálem pro typ akce, který chce pořádat (doporučujeme také pročíst manuál pro WikiMěsto, je tam řada univerzálních rad pro všechny typy akcí).
  2. Vyplňte tabulku na této stránce a současně to oznamte příslušné manažerce či manažerovi (podle zaměření vaší akce), kteří s vámi žádost případně zkonzultují.
    1. K vašemu záměru se může kdokoli z české Wikimedia komunity vyjádřit (zde, veřejně přímo pod tabulkou). Lidé (wiki-komunita či potenciální účastníci vaší akce) také mohou vaší akci vyjádřit podporu: v tabulce udělí akci pomyslnou podporu vložením svého podpisu.
  3. Schválení akce: Pokud žádost vyhovuje podmínkám pro Komunitní minigranty a neobjeví se žádné podstatné námitky ze strany komunity, akce bude schválena (to uvidíte přímo tady v tabulce, v políčku schváleno) a můžete se posunout k její přípravě. A to až do vyčerpání ročního rozpočet vyčleněného spolkem Wikimedia ČR na Komunitní minigranty.
  4. Podmínky pro žádost: Žadatelé nejsou z jakéhokoli důvodu na seznamu globálně zakázaných osob a/nebo nejsou aktivně zablokováni na projektech Wikimedia (zkontrolujte zde).

Příprava akce
  1. Financování:
    1. Manažerka či manažer vám pomohou vytvořit takzvaný tiket v systému Tracker. Tracker eviduje všechny výdaje spolku a dochází tu k jejich schvalování – pokud si na troufáte sami, zde najdete kompletní návod na Tracker.
    2. V Trackeru vyplňte název akce, téma (Program pro komunitu), Podtéma (Komunitní minigranty), datum, popis (stačí vložit odkaz na tuto stránku, kde už jste akci popsali) a po uložení tiketu zpětně doplňte také plánované výdaje a tiket podejte k předschválení (v případě potíží vám rádi pomohou manažeři).
    3. Schvalovatelé tiket předschválí co nejdříve (podle pravidel musí čekat 3 dny) a v případě nejasností vás budou kontaktovat. Vše je v souladu s našimi finančními pravidly.
    4. Schvalování výdajů se řídí pravidly hospodárnosti a účelnosti.
  2. Sběr kontaktů: Získejte na všechny účastníky e-mail, abyste je mohli informovat o případných změnách akce a následně je poprosit o zpětnou vazbu.
  3. Propagace:
    1. Po schválení akce založte stránku akce na Wikipedii (příkladem mohou být realizované projekty), kde ji podrobně popíšete pro potenciální účastníky. Akci je třeba propagovat minimálně 3 týdny před jejím konáním. Se vším vám rádi pomůžeme.
    2. Zveřejníte pozvánku na Pod lípou, případně na dalších vhodných místech.
    3. Pošlete pozvánku členům spolku na e-mail wikimediacz-l@lists.wikimedia.org.
    4. Vytvoříme podle vašich podkladů pozvánku a událost na Facebooku WM ČR.

Během akce
  1. Hashtag nebo kategorie na Commons: Požádejte účastníky, aby v shrnutí editace uváděli jednotný hashtag, pod kterým bude možné jejich editace sledovat. Při nahrávání fotek na Wikimedia Commons je všechny obdobně vkládejte do stejné kategorie. Hashtag nebo kategorii doporučujeme vytvořit již před akcí a uvést ji v žádosti.
  2. Fotodokumentace: Během akce samotné pořiďte několik fotek, abychom ji mohli prezentovat na stránkách, blogu, FB atd. Fotografie poté nahrajte na Wikimedia Commons.
  3. Financování: Od všeho, co budete chtít proplatit, si nechávejte účetní doklady, abyste nám je mohli později předat a následně nahrát do Trackeru.
  4. Nahrávání: Pokud je cílem akce zisk médií (například fotek na Wikimedia Commons), upozorněte účastníky, že je musí nahrát nejpozději do 2 měsíců od konání akce. Pokud potřebujete více času, dejte nám to vědět předem.

Po akci
  1. PR výstupy: Pošlete co nejdříve příslušné manažerce nebo manažerovi pár vět o akci a odkaz na fotografie. Ať můžeme na sociálních sítích WMČR dát vědět světu o vaší povedené akci.
  2. Zpětná vazba: Předejte manažerovi nebo manažerce e-mail na účastníky akce pro účel poděkování za účast a žádosti o zpětnou vazbu.
  3. Vytvoření reportu/zápisu: Jako organizátoři zhodnotíte akci v reportu. Po domluvě s manažery buď zkopírujte tento vzorový report nebo jen napište pár vět o akci na (pod)stránku vaší akce na Wikipedii. (Záleží na formátu a rozsahu akce.)
  4. Vyúčtování akce:
    1. Vraťte se ke svému tiketu a pod plánované náklady co nejdříve doplňte všechny reálné náklady akce (mohou se lišit od plánovaných) a nahrajte účtenky. Účtenky by měly být nahrány do Trackeru a tiket za žadatele podán ke schválení do 2 měsíců od skončení akce.
    2. V případě cesty autem je nutné, aby všichni řidiči do systému Tracker vložili čestné prohlášení. K tomu slouží tlačítko "Přidat se jako řidič". Při cestě autem se proplácí 5,00 Kč za km.
    3. Schvalovatel může snížit proplacenou částku nebo rozhodnout o neproplacení některých cestovních výdajů, pokud byl způsob cesty nehospodárný nebo neúčelný či z jiných zvlášť závažných důvodů.
  5. Schválení tiketu: Schvalovatelé vyhodnotí a schválí tiket dle pravidel Trackeru. Následně vám přijdou proplacené náklady akce.

To je všechno, děkujeme za vaši iniciativu a práci! Pokud potřebujete cokoliv ohledně podmínek vysvětlit nebo probrat, obraťte se na nás.