Wikipedie:Edit-a-thon: Bauhaus 2019

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Chcete se naučit editovat Wikipedii? Přijďte na editathon Bauhaus 2019. Po úspěšném editatonu Shared Cities a Dědictví: Evropské příběhy pořádá Wikimedia ČR ve spolupráci s pražským Goethe-Institutem další editaton.

Editaton je určen pro nováčky i zkušené wikipedisty.

Výtvarná škola Bauhaus slaví 100 let od svého založení a my to oslavíme editatonem v krásných prostorách Goethe-Institutu na editačním workshopu. Nebojte, v tématech Bauhausu se orientovat nemusíte, na místě budou zdroje, ze kterých budete moci čerpat při tvorbě vašich článků (vizte "Jazykové upozornění" dole).

Nováčky naši lektoři naučí základy editování Wikipedie a zodpoví všechny dotazy, zkušenější wikipedisté se mohou potkat naživo.

Přineste si prosím svůj vlastní notebook a předem se registrujte v odkazu níže.

Příjemná atmosféra, dobrá káva a občerstvení zajišteno!

Vstup volný.

Jazyk: Čeština

Mimopražským členům spolku Wikimedia ČR budou proplaceny cestovní náklady.

Zaregistrujte se Událost na Facebooku

Základní informace[editovat | editovat zdroj]

  • Termín: 2. prosince 2019, 9:00 - 19:00
  • Místo: knihovna Goethe-Institutu, Masarykovo nábřeží 32, 110 00 Praha 1 (tram Národní divadlo)
  • Co se bude editovat: primárně se zaměříme na témata související s Bauhausem - několik z nich jsme vytipovali na podstránce Témata (Máte-li nějaké tipy, můžete je sami doplnit!). Editovat, ale můžete cokoli.
  • událost na FB

Jazykové upozornění[editovat | editovat zdroj]

Akce je spolupořádána německým Goethe-Institutem. K dispozici budeme mít knihovnu institutu, do jejíhož katalogu můžete nahlédnout na jejich webu. Naprostá většina fondu knihovny je v němčině. Pokud německy neumíte, prosím zvolte si téma, které má dostatek zdrojů ve vám srozumitelném jazyce, případně si přineste literaturu vlastní.

Editatonu se zúčastnili studenti gymnázia Thomase Manna: Madmanwithbook, Jana079 a Urtal, kteří se loni zúčastnili předchozího editatonu Evropské dědictví, a dále 2 zaměstnankyně Goethe-Institutu, kteří byli proškoleni a 4 zkušení wikipedisté, dohromady 9 lidí. Poznámky hlavního lektora Honzy Spousty: "Nepředdomluvené nováčky tak snadno nepřilákáme. Studenti jsou obvykle v tu dobu ve škole, takže je potřeba to domluvit předem i s tou školou, aby je pustili na celý den. A dospělí si těžko jen tak půjdou sednout někam nezvaní – museli bychom udělat dost dobrou reklamní kampaň. Mně osobně se jeví jako nejlepší rozšiřovat záběr na další školy a třídy, třeba i na vysoké školy (germanisti, novináři, studenti kolem toho tématu, tedy v případě Bauhausu by to byli umělci)."