Wikipedie:Článek týdne/2013/10

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lou Reed, jeden ze zakladatelů skupiny

The Velvet Underground byla americká rocková skupina, založená v New Yorku v roce 1965, existovala jen do roku 1973. Původními členy byli Lou Reed (zpěv, kytara, harmonika) a John Cale (klávesy, viola, baskytara, zpěv), Sterling Morrison (kytara, baskytara) a Angus MacLise (bicí). Posledního jmenovaného ještě ve stejný rok vystřídala bubenice Maureen Tuckerová. Přestože skupina neměla prakticky žádný komerční úspěch, je označována jako jedna nejdůležitějších a nejvlivnějších skupin šedesátých let. V počátcích skupiny byl jejich manažerem Andy Warhol a skupina tak často vystupovala v jeho The Factory a jako součást jeho Exploding Plastic Inevitable.

Jejich první album The Velvet Underground & Nico vyšlo počátkem roku 1967 a spolupracovali na něm s německou zpěvačkou, herečkou a modelkou Nico. Skupina v klasické sestavě vydala ještě jedno album, poté byl John Cale vyhozen. Po jeho odchodu skupina přibrala na jeho místo Douga Yule, který se skupinou hrál až do jejího rozpadu v roce 1973. Skupina vydala bez Calea další dvě alba, načež v roce 1970 odešel i Lou Reed. Skupinu nadále vedl Yule, který s ní vydal ještě jedno album, na kterém se však neobjevil žádný z původních členů. V roce 1990 se skupina obnovila v klasické sestavě, bylo to však pouze pro jeden benefiční koncert. V roce 1993 byla skupina obnovena pro evropské turné, při němž se jednou zastavili i v Praze. Plány na americké turné zkrachovaly. V roce 1995 zemřel Sterling Morrison, čímž zanikla šance skupinu obnovit v jejím klasickém složení. V roce 1996 byla skupina uvedena do Rock and Roll Hall of Fame.

V žebříčku sta největších umělců všech dob časopisu Rolling Stone se skupina umístila na 19. místě. V žebříčku pěti set nejlepších alb všech dob se umístila jejich první čtyři alba.