Walt Disney Studios Park

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Walt Disney Studios Park
Walt Disney Studios Park
Walt Disney Studios Park
PolohaMarne la Vallée, Francie
Souřadnice
Rozloha27 ha
Stavv provozu
Témafilmová studia, Toy Story, Marvel Cinematic Universe
Počet atrakcí13 (únor 2023)[1]
Roční návštěvnost5 245 000 (2019)[2]
Rekreační oblastDisneyland Paris
Začátek výstavby2000
Otevření16. března 2002
ProvozovatelThe Walt Disney Company
Oficiální webové stránky

Walt Disney Studios Park je zábavní park v rekreační oblasti Disneyland Paris ve Francii. Vznikl v roce 2002 v sousedství parku Disneyland Park a železniční stanice Marne-la-Vallée Chessy.

Tématem parku při otevření byly filmy a filmová studia. Hlavní budovy mají vzhled filmových ateliérů. V roce 2010 v parku přibyla oblast Toy Story Playland, podle filmové série Příběh hraček. V roce 2022 byla otevřena část parku Avengers Campus z prostředí Marvel Cinematic Universe.

V letech 2015 až 2019 se návštěvnost parku pohybovala kolem 5 miliónů návštěvníků ročně.

Části parku[editovat | editovat zdroj]

Front Lot[editovat | editovat zdroj]

Vstupní část parku tvoří budova Disney Studio 1, stylizovaná jako filmový ateliér. Uvnitř jsou obchody a restaurace.

Production Courtyard[editovat | editovat zdroj]

Pokračování filmové části, obsahuje budovy pro divadelní představení. Dominantou je budova atrakce HollyWood Hotel: Tower of Terror. Děj atrakce odkazuje na seriál Twilight Zone. Tato část původně pokračovalo ulicí Hollywood Boulevard, od roku 2022 je ale na jeho místě Avengers Campus.

Avengers Campus[editovat | editovat zdroj]

Část parku otevřená v roce 2022 s atrakcí Spiderman WEB Adventure a horskou dráhou Avengers Assemble: Flight Force. Tato dráha vznikla přeměnou původní atrakce Rock'n Roller Coaster.

Worlds of Pixar[editovat | editovat zdroj]

Část otevřená původně v roce 2010 jako Toy Story Playland s atrakcemi z Příběhu hraček. Později přibyly atrakce z dalších filmů studia Pixar, jako Hledá se Nemo (Crush's Coaster), Ratatouille nebo Auta. Atrakce Cars Road trip, kde návštěvníci cestují vyhlídkovým vláčkem, původně projížděla celým parkem jako Studio Tram Tour.

Budoucí rozšíření[editovat | editovat zdroj]

V roce 2018 oznámil Bob Iger, CEO Walt Disney Company, plán rozšíření parku v hodnotě 2 miliard euro. Plán zahrnoval tři nové oblasti s tématy Marvel, Ledové království a Star Wars.[3] Marvel část je v provozu od roku 2022 jako Avengers Campus. Oblast s tématem Ledového království je v březnu 2023 ve výstavbě. Část se Star Wars tematikou už v oznámení z roku 2022 nefiguruje.[4]

Zaniklé atrakce[editovat | editovat zdroj]

Rock'n Roller Coaster byla původní horská dráha parku, v jejím hudebním videu účinkovala skupina Aerosmith. Dráha byla přebudována a od roku 2022 je součástí Avengers Campusu jako Avengers Assemble: Flight Force.

Armageddon: Les Effets Spéciaux byla atrakce simulující natáčení scén na stanici Mir z filmu Armageddon, s využitím speciálních efektů. Atrakce byla uzavřena v roce 2019 v rámci výstavby Avengers Campus.

Moteurs... Action!: Stunt Show Spectacular byla kaskadérská show s auty a motocykly. I ta ustoupila rozšíření Avengers Campus.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]