Vyšší lesnická škola v Nových Zákupech

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Škola vypadá zdálky jako zámeček

Vyšší lesnická škola v Nových Zákupech byla školou odbornou, která se přestěhovala do Zákup, do části dnes nazvané Nové Zákupy v roce 1905 z Bělé pod Bezdězem. Vyučování zde bylo ukončeno v roce 1940.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V Bělé pod Bezdězem[editovat | editovat zdroj]

Lesnická škola byla v Bělé založena v roce 1855 a působila zde s četnými obtížemi 49 let. V nevelkém zámku v Bělé nebyly dostatečné prostory pro ubytování žáků a ani pro přírodovědné sbírky. Dalším důvodem pro stěhování byla pravděpodobná snaha některých politiků školu přestěhovat z prostředí převážně českého do teritoria německého s cílem poškodit českou vzdělanost.[1]

Mohyla osobností školy

V Nových Zákupech[editovat | editovat zdroj]

Zhruba 2 km od centra Zákup na sever vybudoval koncem 18. století továrník Leitenberger velkou textilní manufakturu i se svým sídlem. Budovy měly klasicistní vzhled.[2] O sto let později byly opuštěné objekty využily pro cukrovar, který zde fungoval v letech 1880 – 1889. Jeho zásluhou byla do Nových Zákup přivedena železniční vlečka.[3] Když zanikl, pěkné budovy patřící jako zákupský zámek císařské rodině Habsburků opět nadlouho osiřely.

Do nich se v roce 1904 Vyšší lesnická škola ze stísněných prostor na zámečku v Bělé přestěhovala. V roce 1910 získala státní podporu, pak byla financována ze soukromých prostředků.[4] Jejím prvním ředitelem byl v letech 1904 až 1932 ing Stefan Schmid, druhým (a zde posledním) v období 1932 - 1937 ing Karel Bohunický.

Rozsáhlý areál s velkými budovami a více než 7 ha pozemků byl rok před zahájením prvního školního roku upravován pro potřeby školy. Potřebné prostředky jí k tomu věnoval císař. Kolem si škola vybudovala velké arboretum , v němž bylo přes 3000 druhů stromů a keřů. V době I. světové války i zde fungoval vojenský lazaret. Po vzniku Československé republiky se stala škola státní a vedle němčiny se zavedl i vyučovací jazyk český. Studenti před nástupem do vyšší školy museli absolvovat nižší gymnázium a mít dva roky praxe. Při škole fungoval internát, k dispozici byl lékař, pobočka pošty. Škola (tehdy německy Höhere Forstlehranstalt in Neureichstadt[5]) měla svou meteorologickou stanici, lesní školku, mimo arboreta i botanickou zahradu.

V roce 1922 byla škola povýšena na čtyřletou vyšší lesnickou školu, v roce 1925 byla přejmenována na Státní německou vyšší lesnickou školu v Zákupech. Po záboru českého pohraničí v roce 1938 byla převedena pod německou správu.

Pomník prvního ředitele školy je v Nových Zákupech

Roku 1929 jejich stav arboreta zdecimovaly velké mrazy, ovšem daleko horší bylo zrušení školy po školním roce 1939 / 1940 pro nedostatek žáků a působení vojenských posádek v celém areálu po roce 1945.[6]

Škola jako instituce byla přenesena v roce 1945 do Trutnova, v Nových Zákupech obnovena nebyla.

Ruina někdejší školy v Nových Zákupech

Areál školy dnes[editovat | editovat zdroj]

Desetiletí nevyužívané budovy jsou v havarijním stavu[7], zčásti oplocené a označené zakazujícími tabulemi. Zdálky část zachovalých budov připomíná zámek, také proto měla zdejší autobusová zastávka v jízdním řádu 2009 označení Nové Zákupy, zámek. Tato zastávka je již zrušená. Po roce 2008 se město rozhodlo zachránit část okolního prostranství, kde bylo arboretum a kudy protéká říčka Svitávka. Byly odstraněny náletové dřeviny, prořezány stromy, upraven terén a započato s výsadbou nových stromů. Cílem snažení města je v Nových Zákupech arboretum obnovit.

Naučná stezka o škole[editovat | editovat zdroj]

V Zákupech byla vybudována Naučná stezka Zákupy, která je zaměřena na lesnictví. Na řadě panelů u svých tras zpřístupňuje historii lesnické školy, jsou zde kopie desítek archivních materiálů, fotografie, při stezce a v Nových Zákupech jsou vybudovány památníky pomníky věnované škole vč.jejich učitelů. Dokončení celé stezky komplikuje nedostatek finančních prostředků.[8]

Památník lesnického školství

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MGR. SMEJKAL, Ladislav. Historie a současnost podnikání na Českolipsku. Žehušice: Městské knihy s.r.o., 2009. ISBN 978-80-86699-58-5. Kapitola Střední a odborné školství, s. 73. 
  2. ŠIMEK MGR, Jiří; RYDYGR ING, Zdeněk; KIRSCHNER, Bernard. Zákupy a okolí na starých pohlednicích. Hostivice: Mgr Petr Prášil, 2010. ISBN 978-80-86914-01-5. Kapitola Úvod, s. 7. 
  3. ŠIMEK, Jiří. Povídání o Zákupech. Zákupy: Město Zákupy, 2004. ISBN 80-239-4495-9. Kapitola Od zrušení nevolnictví, s. 33. 
  4. Povídání o Zákupech , str. 54
  5. Zákupy a okolí, str. 116
  6. Povídání o Zákupech , str. 34
  7. Zákupy a okolí, str. 7
  8. Josef Jirotka. Naučná stezka ožila. Zákupský zpravodaj. Únor 2009, roč. 18, s. 9. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]