Vrabcov (Deštná)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vrabcov
Osada Vrabov u Dědova mlýna
Osada Vrabov u Dědova mlýna
Lokalita
Charakterosada
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Vrabcov
Vrabcov
Další údaje
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vrabcov je lokalita velikosti osady , která nyní náleží pod obec Dubá na Kokořínsku. Od vesnice Deštné, která náleží pod město Dubá, je Vrabcov vzdálený cca 1 km na východ.

Příroda[editovat | editovat zdroj]

Lokalita je uvnitř přírodní rezervace Mokřady horní Liběchovky s mokřady a CHKO Kokořínsko. Jsou zde o dva chráněné památné stromy, smrk a lípa,která se nachází na soukromém pozemku a není volně přístupná , údolím protéká potok Liběchovka. Údolí potoka je obklopeno řadou pískovcových skal a kopců.V celé lokalitě CHKO platí zákaz táboření, kempování, rozdělávání ohňů.

Rezervace a naučná stezka

Turistika[editovat | editovat zdroj]

Vrabcovem prochází zeleně značená trasa Klubem českých turistů z Rozprechtic k Panenskému hřebeni, žlutá k Deštné a též zde vede Naučná stezka Dubsko - Kokořínsko. Ta zde má zastavení s informační tabulí č. 3: Mokřadní louka Vrabcov. Trasy a osada jsou vyznačeny na mapě KČT 15 : Máchův kraj[1] V lokalitě je soukromá usedlost " Dědův mlýn". Jedná se o bývalý Vrabcovský mlýn (Fraps Mühle). Další objekt na cestě ve směru k Deštné je školící středisko MV Nejsou zde státem evidované nemovité kulturní památky.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Mapa KČT 15, Máchův kraj, 6. vydání. Praha: Trasa spol. s r.o, 2014. ISBN 978-80-7324-402-6. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]