Vorderwälder

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vorderwälder
krávy plemene vorderwälder
krávy plemene vorderwälder
Základní informace
Země původuNěmeckoNěmecko Německo
Stupeň prošlechtěníušlechtilé plemeno
Směr užitkovostikombinovaný
Tělesná charakteristika
Hmotnost samce1050 kg[1]
Hmotnost samice600 kg[1]
Výška samce †145 cm[1]
Výška samice †135 cm[1]
Tělesný rámecstřední
Barvačervenobíle strakaté, zčásti plášťové
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah v kategorii na Commons
† výška uváděna v kohoutku

Vorderwälder je německé plemeno skotu z oblasti Černého lesa, přizpůsobené spásání chudých pastvin na horských svazích. Je blízce příbuzný menšímu hinterwälderovi a vzhledem připomíná strakatý skot.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vychází ze skotu označovaného jako wäldervieh, lesní skot, z jižního a středního Černého lesa. V rámci tohoto plemene existovaly dva rázy odlišné velikosti. Vorderwälder je větší z nich. V 60. letech 20. století byl zušlechťován ayrshirským skotem, v 70. letech červenými býky holštýnského skotu.[1] Toto křížení výrazně zvedlo dojivost i obsah mléčných složek, ale zhoršilo se utváření končetin a stav paznehtů. K zvětšení genetické rozmanitosti byl krátce použit i montbeliard.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Vorderwälder je skot středního tělesného rámce, který připomíná strakatý skot, ve srovnání s ním je však výrazně menší a má jemnější kostru. Zvířata jsou rohatá. Končetiny jsou suché, dobře zaúhlené, paznehty jsou pevné. Zbarvení je tmavě červenobíle strakaté, hlava a končetiny jsou bílé, občas se vyskytuje plášťové zbarvení. V současnosti tvoří genetický podíl plemene ayrshire 15 % a 20 % tvoří red holstein.[1]

Plemeno dobře zužitkuje i chudé pastviny, je odolné, dlouhověké a plodné, porody jsou snadné. Je to skot kombinovaný, na masnou i mléčnou užitkovost je kladen stejný důraz. V roce 2003 průměrná roční mléčná užitkovost činila 5190 kg mléka s 4,2 % tuku a 3,3 % bílkovin.[1] Díky své dlouhověkosti není výjimkou celoživotní užitkovost přesahující 100 000 kg mléka.[1] Denní přírůstky býků vybraných k plemenitbě dosahují 1150 g.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f g h i SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Překlad Suchánek Bohumil (část skot). Praha: Nakladatelství Brázda, 2006. 295 s. ISBN 80-209-0344-5. Kapitola Plemena skotu, s. 39. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Praha: Nakladatelství Brázda, 2006. 295 s. ISBN 80-209-0344-5.