Hinterwälder

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hinterwälder
kráva plemene hinterwälder
kráva plemene hinterwälder
Základní informace
Země původuNěmeckoNěmecko Německo
Stupeň prošlechtěníušlechtilé plemeno
Směr užitkovostikombinovaný
Tělesná charakteristika
Hmotnost samce750 kg[1]
Hmotnost samice430 - 480 kg[1]
Výška samce †130 cm[1]
Výška samice †115 - 125 cm[1]
Tělesný rámecmalý
Barvažlutě a červenobíle strakaté, zčásti plášťové
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah v kategorii na Commons
† výška uváděna v kohoutku

Hinterwälder je německé plemeno skotu z oblasti Černého lesa. Je to nejmenší středoevropské plemeno skotu, zvláště vhodné pro spásání strmých horských svahů, protože díky své velikosti způsobuje jen malé škody erozí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vychází ze skotu označovaného jako wäldervieh, lesní skot, z jižního a středního Černého lesa. V rámci tohoto plemene existovaly dva rázy odlišné velikosti. Hinterwälder je ten menší z nich, větší ráz je dnešní příbuzné plemeno vorderwälder. Hinterwälder byl po dlouhou dobu chován bez přimísení krve jiných plemen, až v poslední době se přikřižuje právě vorderwälder.[1]

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Hinterwälder je plemeno malého tělesného rámce, zvířata mají dlouhé středotrupí a suché, jemné kratší končetiny. Jsou rohatá. Zbarvení je strakaté, barevné plochy mají barvu od kožově žluté po červenou, dále se vyskytují plášťově zbarvení jedinci. Hlava a končetiny jsou bílé. Je to skot nenáročný, dlouhověký, dobře využije i chudou pastvu, je odolný proti nemocem. Porody jsou snadné. Užitkovost je dvoustranná, mléčná užitkovost v roce 2003 dosahovala 3240 kg mléka s obsahem 4,0 % tuku a 3,4 % bílkovin.[1] Co se masné užitkovost týče, denní přírůstky u býků vybraných k plemenitbě činily 1000 g, jatečná výtěžnost i kvalita masa je vysoká.[1] Plemeno je vhodné i k chovu bez tržní produkce mléka a k udržování krajiny.

Celková populace plemene čítá něco přes 2000 krav, kromě Německa se chová také ve Švýcarsku.[1]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f g h SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Překlad Suchánek Bohumil (část skot). Praha: Nakladatelství Brázda, 2006. 295 s. ISBN 80-209-0344-5. Kapitola Plemena skotu, s. 40. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Praha: Nakladatelství Brázda, 2006. 295 s. ISBN 80-209-0344-5.