Vordere Kesselschneid

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vordere Kesselschneid

Vrchol2 001 m
Prominence603 m
Poloha
StátRakousko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vordere Kesselschneid je s výškou 2002 m n. m.[1] nejvyšším vrcholem Zahmen Kaiser, severní části Kaisergebirge v Tyrolsku.

Vrchol se nachází jihovýchodně od hojně navštěvované Pyramidenspitze a je od ní oddělen asi 50 m hlubokým sedlem. Na východě vybíhá z hory dlouhý skalnatý hřeben, částečně porostlý kosodřevinou, který se táhne přes Hintere Kesselschneid (1995 m n. m.) až k Rosskaiser (1970 m n. m.). Na severu se lomí strmými skalními stěnami do Winkelkaru, na západě se k němu připojuje rozsáhlá náhorní plošina Zahmen Kaiser s Pyramidenspitze a na jihu se hory převážně drsně svažují do Kaisertalu.

Trasy[editovat | editovat zdroj]

Nejjednodušší a nejčastější cesta na Vordere Kesselschneid vede od severozápadu od Pyramidenspitze. Odtud je třeba sestoupit asi 50 metrů do sedla a pak vystoupit bez cesty, ale bez obtíží, po travnatém svahu na vrchol se Steinmandlem; doba chůze z Pyramidenspitze 20 minut.[2][3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vordere Kesselschneid na německé Wikipedii.

  1. Vordere Kesselschneid. mapy.cz [online]. [cit. 2022-10-25]. Dostupné online. 
  2. Pyramidenspitze, Vordere Kesselschneid - BERGFEX - - Túra Tirolsko. www.bergfex.sk [online]. [cit. 2022-10-25]. Dostupné online. (slovensky) 
  3. Wandern: Auf die Vordere Kesselschneid - 6:30 h - 12 km - Bergwelten. www.bergwelten.com [online]. [cit. 2022-10-25]. Dostupné online. (německy)