Pyramidenspitze

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pyramidenspitze

Vrchol1 997 m
Poloha
StátRakousko
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pyramidenspitze je vrchol v nadmořské výšce 1997 m[1] v pohoří Zahmen Kaiser v severní části Kaisergebirge v Tyrolsku.

Pyramidenspitze je sice teprve druhým nejvyšším vrcholem pohoří Zahmen Kaiser po téměř neznámém 2002 m n. m. vysokém Vordere Kesselschneid, ale je jeho nejznámějším a nejčastěji zdolávaným vrcholem. Na jihu a západě se od Pyramidenspitze táhne krasová, borovicemi porostlá náhorní plošina, která zčásti prudce spadá do Kaisertalu a táhne se dlouhým hřebenen s několika vrcholy až do Kufsteinu. Na severu se nachází sedlo Jovenspitze. Na severozápadě Pyramidenspitze strmě klesá nad Eggersgrinn, na severovýchodě se lomí skalnatými srázy do Winkelkaru.

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Hlavní horninou je světle šedobílý Wettersteinský vápenec.[2]

Trasy[editovat | editovat zdroj]

Od západu se na Pyramidenspitze dostanete od chaty Vorderkaiserfeldenhütte po dlouhé, ale vděčné stezce, která vede kolem Naunspitze (1633 m n. m.), Petersköpfl (1745 m n. m.) a Einserkogel (1924 m n. m.) a na vrcholový kříž Pyramidenspitze se dostanete bez problémů za 2,5 hodiny.

Severní trasa s výchozím bodem v Durchholzenu je náročnější. Tato trasa je snadná až k Winkelkaru, odtud vede na vrchol via ferrata (A/B), doba chůze celkem 3 hodiny při výstupu. Hrozí zde také značné riziko pádu kamení.[3][4][5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pyramidenspitze na německé Wikipedii.

  1. Pyramidenspitze. Mapy.cz [online]. [cit. 2022-10-26]. Dostupné online. 
  2. Die Gesteine des Kaisergebirges. S. 174–183. Geologie [online]. [cit. 2022-10-26]. S. 174–183. Dostupné online. 
  3. Pyramidenspitz - Klettersteig | Alpský Vůdce. alpskyvudce.cz [online]. [cit. 2022-10-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. HACKL, Didi. Pyramidenspitze (1997 m) via Winkelkar und Klettersteig. www.hoehenrausch.de [online]. [cit. 2022-10-26]. Dostupné online. (německy) 
  5. Pyramidenspitze, Vordere Kesselschneid - BERGFEX - - Túra Tirolsko. www.bergfex.sk [online]. [cit. 2022-10-25]. Dostupné online. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]