Vodní elektrárna Torbole

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vodní elektrárna Torbole
Torbole od vyústění skalního potrubí
Torbole od vyústění skalního potrubí
Poloha
KontinentEvropa
StátItálieItálie Itálie
KrajProvincie Trentino
MěstoTorbole
Souřadnice
Hydrologické údaje
Povodí řekySarca
Roční průtok30 m³/s
Vodní elektrárna
Výkon současný112 MW
Typ turbínyFrancisova
Ostatní
Stavšpičková
Dokončení1963

Vodní elektrárna Torbole je vodní dílo v povodí řeky Sarca v Provincii Trentino v italských Východních Alpách.

Je poslední součástí energetických staveb na řece a nachází se u jejího ústí do Gardského jezera. Vodocestná část navazuje na vodní elektrárnu Santa Massenza. Je tak regulována jezerem Molveno a přehradní nádrží Ponte Pià. Voda z elektrárny Santa Massenza vytéká do jezer Santa Massenza a Lago di Toblino, odtud je část vod vrácena do původního koryta řeky Sarca, větší průtok však napájí jezero Lago di Cavedine. Vysokohorská řeka Sarca s nepředvídatelným průtokem tak dostává akumulaci pro klidný průtokový režim. Sběrná plocha povodí je 900 km2. Z jezera Cavedine je voda vedena 14 km dlouhým podzemním potrubím k jednocestnému přivaděči o hltnosti 80 m3/s.[1][2]

Hala se nachází na levém břehu Sarcy ve městě Torbole. Dvě Francisovy turbíny poskytují při spádu 166 m výkon 112 MW. Roční výroba elektrárny, napojené na 220 kV síť, je 370 GWh.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. INFOTN. L'IMPIANTO IDROELETTRICO DI TORBOLE IN MOSTRA. Ufficio Stampa Provincia Autonoma di Trento [online]. [cit. 2023-05-31]. Dostupné online. (italsky) 
  2. RIGOTTI, Tullio. L’IMPIANTO IDROELETTRICO DI TORBOLE [online]. Torbole: Gruppo culturale Nago-Torbole, 2011 [cit. 2023-05-31]. [L’IMPIANTO IDROELETTRICO DI TORBOLE Dostupné online]. 
  3. LAPPI, Ennio. Paesaggi dell’energia I grandi lavori idroelettrici dalla Rendena al Garda [online]. Trento: Bibliot eca della montagna-SAT, 2012 [cit. 2023-05-23]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]