Vodní elektrárna Santa Massenza

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vodní elektrárna Santa Massenza
Poloha
KontinentEvropa
StátItálieItálie Itálie
KrajProvincie Trentino
MěstoSanta Massenza
Souřadnice
Hydrologické údaje
Povodí řekySarca
Roční průtok30 m³/s
Vodní elektrárna
Výkon současný350 MW
Typ turbínyPeltonova, Francisova
Ostatní
Stavšpičková
Začátek výstavby1948
Dokončení1957

Vodní elektrárna Santa Massenza je vodní dílo v povodí řeky Sarca v provincii Trentino v italských Východních Alpách. V době dostavby byla druhou největší vodní elektrárnou v Evropě podle instalovaného výkonu. Je nejvýkonnější vodní elektrárnou v provincii.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Hlavní hřbet masivu Paganella rozděluje dvě údolí o rozdílu nadmořských výšek kolem 600 m. V obou údolích se vyskytují přírodní jezera vzdálená vzdušnou čarou méně jak 5 km. Spojení obou jezer potrubím představuje ideální základ pro přečerpávací elektrárnu, pro potřeby špičkové či průtokové elektrárny však bylo třeba vybudovat náročný systém přívodu vody z výše položených toků.

Vodocestná soustava[editovat | editovat zdroj]

Molveno[editovat | editovat zdroj]

Jezero Molveno vzniklo přehrazením údolí sesuvem hornin po ústupu ledovce. Vzniklý prostor naplnily vody s nevýznamnými průtoky na průměrnou kótu 864 m n. m. Přítoky od Andala zajišťují menší potoky, aktivní většinou pouze v době tání sněhu. Největším přítokem jezera je Rio di Molveno o průměrném průtoku kolem 1 m3/s. Všechny přitékající vody se ztrácí krasovým průsakem. Voda z povodí řeky Sarca je přiváděna unikátním vodosběrným systémem. Vtokový objekt na východním břehu se nachází pod hladinou. Turistická hodnota jezera vyvolává povolený maximální rozptyl hladiny 2 m.

Sběrný systém v horním povodí[editovat | editovat zdroj]

Řeka Sarca vzniká soutokem horských toků Torrente Campiglio a Torrente Genova ve města Tione di Trento. V tomto místě se však nalézá v nižší nadmořské výšce než hladina jezera Molveno. Sběrný systém tak začíná mnohem výše v obou větvích řeky. Systém sbírá v údolích všechny přítoky a navádí je do potrubí. V některých případech je voda do potrubí dopravována čerpadly za předpokladu, že spád vodního díla toto převýšení mnohokráte navrátí.[1]

Systém je dlouhý přes 43 kilometrů, většinou ve vyraženém tunelu. Výjimku tvoří otevřené vzdušné části nad sběrnými údolími. Průměr tunelů se zvyšuje od 3 do 6 metrů. Na konci své cesty voda vykonává práci v malé vodní elektrárně Nembia o výkonu 13 MW. Voda ústí do jezera Molveno pod hladinou, při vyšších stavech část vody přepadává do jezera vodopádem.[2]

Příspěvek středního povodí[editovat | editovat zdroj]

Voda středního úseku povodí je zachycena v přehradní nádrži Ponte Pià. Jedná se o vodu nezachycenou sběrným systémem a je zhruba čtvrtinová oproti vodě odvedené do Molvena. Je přímo odvedena do elektrárny Santa Massenza tlakovým potrubím o délce 11 km, průměru 3 m a hltnosti 16 m3/s při převýšení 220 metrů.

Elektrárna[editovat | editovat zdroj]

Samotná elektrárna je postavena v jeskyni o délce 180 metrů a šířce 28 metrů. Vodu z jezera Molveno zpracovávají na spádu 581 m tři dvojité horizontální Peltonovy turbíny. Vody z Ponte Pià zpracovává na spádu 220 metrů vertikální Francisova turbína. Hltnost vysokotlakého systému je 70 m3/s, střednětlakého 16 m3/s. Transformovna a administrativní budovy byly vystavěny na navážce z výkopů potrubí na břehu jezera Santa Massenza. Energie je transformována na napětí 220 kV a připojena k národní síti. Celkový instalovaný výkon elektrárny je 350 MW a průměrná roční výroba 640 GWh.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. LAPPI, Ennio. I grandi lavori idroelettrici dalla Rendena al Garda [online]. Trentino: 118º Congresso SAT, 2012 [cit. 2023-05-31]. Dostupné online. 
  2. paesaggio-lunare-nel-bacino-idroelettrico-lago-di-molveno | Articoli di Valle | Articoli. web.archive.org [online]. 2017-10-13 [cit. 2023-05-31]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-10-13. 
  3. Centrale di Santa Massenza. hydrodolomitienergia.it [online]. [cit. 2023-05-31]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]