Viktoriin kříž

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Viktoriin kříž
Victoria Cross
Uděluje

Panovník Spojeného království
Typ vojenské vyznamenání
Založeno 29. ledna 1856
Stát Spojené královstvíSpojené království Spojené království
Heslo For Valour (Za chrabrost)
Způsobilost příslušníci ozbrojených sil Spojeného království a jeho kolonií a jiných území, a těch zemí Commonwealthu které udělují britská vyznamenání; námořníci jejich obchodních loďstev; civilní osoby podléhající některé z těchto složek.
Uděluje se za mimořádnou udatnost nebo riskantní či jinak význačný akt chrabrosti či sebeobětování, nebo výjimečné oddanosti k plnění služební povinnosti, tváří v tvář nepříteli
Status nadále udíleno
Zakladatel Viktorie
Postnominální písmena VC
Popis bronzový tlapatý kříž, v jeho středu korunovaný lev s přivrácenou hlavou stojící na koruně sv. Eduarda, obepnuté páskou s mottem For Valour
Spony za další udělení
Statistiky
Poprvé uděleno 26. června 1857
Celkem uděleno 1358
Celkem
nositelů
1355
Ostatní vyznamenání
Vyšší není
Nižší Jiřího kříž

Viktoriin kříž (anglicky Victoria Cross) je nejvyšší vojenské vyznamenání Spojeného království a dříve i Britského impéria. V systému britských řádů a vyznamenání má přednost i před Podvazkovým řádem. Může být udělen za činy výjimečné udatnosti v boji příslušníkům ozbrojených sil bez rozdílu hodností.

Založen byl královnou Viktorií v roce 1856 během krymské války jako prostředek ocenění mimořádně chrabrých činů příslušníků Britské armády a Královského námořnictva, bez ohledu na jejich hodnost, délku služby či třídní původ, aby bylo napraveno to, že jediné do té doby existující britské vyznamenání udělované za vojenskou statečnost, Řád lázně, mohlo být udělováno jen vyšším důstojníkům.

Původně byl udělován i příslušníkům ozbrojených sil dalších zemí Commonwealthu, ale ve většině z nich byl v druhé polovině 20. století postupně nahrazen jejich vlastními vyznamenáními.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]