Velký park (Ľubochňa)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Veľký park Ľubochňa
LokalitaĽubochňa, SlovenskoSlovensko Slovensko
Zeměpisné souřadnice
Založeno19. století
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Velký park Ľubochňa, slovensky Veľký park Ľubochňa nebo Kúpeľný park, je městský park nebo lázeňský park na pravém břehu říčky Ľubochnianka v Ľubochni v okrese Ružomberok v Žilinském kraji na Slovensku. Nachází se také v Ľubochnianske dolině a slouží k rekreačnímu využití. Park je památkově chráněn.[1][2][3][4]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Velký park Ľubochňa byl založen v 19. století jako přírodně-krajinný park v souvislostí s rozvojem lázeňství v Ľubochni. Zeleň parku tvoří především místní dřeviny a za zmínku stojí stará lipová alej a tisové porosty u potůčku. Zajímavé jsou také prvky drobné secesní architektury - altán, fontána, schodiště aj.[1][2][3][4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Ľubochňa - Kúpeľný park - www.pamiatkynaslovensku.sk - (lubochna-kupelny-park). www.pamiatkynaslovensku.sk [online]. [cit. 2022-11-26]. Dostupné online. 
  2. a b Ľubochňa. www.turistik.cz [online]. [cit. 2022-11-26]. Dostupné online. 
  3. a b A.S, Petit Press. Stará liečebná metóda kúpeľov v Ľubochni? Pílenie dreva. myliptov.sme.sk [online]. [cit. 2022-11-26]. Dostupné online. (slovensky) 
  4. a b KOSOVÁ, Katarína, et al. Národné kultúrne pamiatky na Slovensku - okres Ružomberok. Bratislava: Pamiatkový úrad a Slovart, 2008. S. 254. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]