Vektoring

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vznik pojmu[editovat | editovat zdroj]

V roce 2015 byla do Obchodního rejstříku zapsána společnost Vektoring s.r.o. Ta má za cíl pomáhat organizacím k lepší firemní kultuře, pracovním vztahům, vyšší výkonnosti a k šíření hodnot leadershipu. Navazuje na cenné zdroje:

  • prof. R. R. Blakea: (metoda práce Synergogy, manažerská mřížka Grid)
  • konzultantskou Grid International (desítky let zkušeností s rozvojem organizací ve 42 zemích světa).

Kolem společnosti, kterou lze považovat za vývojové centrum vznikla komunita certifikovaných konzultantů a dalších příznivců tématu. Společně se začali označovat za Skupinu Vektoring. Ta nemá žádnou prívní subjektivitu.

Význam slova[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o novotvar složený ze slova VEKTOR a anglické koncovky -ING, která značí průběhový čas. Znamená to tedy, že VEKTORING (česky VEKTOROVÁNÍ) je stále probáhající proces ladění vektorů.

A proč vektorů? Představte si lidi ve firmě, jako zdroje, které mají hodnotu a směr. To jsme si vypůjčili z matematiky a fyziky. Rychlost 60km/h má hodnotu 60 a směr vpřed. Lidé ve firmě mají svou hodnotu ve znalostech a dovednostech. Třeba umí vyjednávat. Pak je důležité, jak své schopnosti využívají. Mohou firmu zpomalovat konflikty nebo vyjednávají tak, že celku prospívají a tím firmu posouvají kupředu.

Užívání pojmu[editovat | editovat zdroj]

S tichým souhlasem společnosti Vektoring s.r.o. se pojem začal užívat volně na trhu. Půjčují si jej hlavně odborníci, kteří prošli výcviky u společnosti Vektoring s.r.o. a zabývají se rozvojem organizací.

Pojem VEKTORING by měli využívat pouze odborníci, kteří k tomu mají odpovídající vzdělání. To lze prokázat platným certifikátem vstaveným společností Vektoring s.r.o. V případě pochybností je možné ověřit přímo u společnosti Vektoring s.r.o., zda má konkrétní uživatel značky ukončené odpovídající vzdělání.