Varberg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Varberg
Poloha
Souřadnice
StátŠvédskoŠvédsko Švédsko
Varberg
Varberg
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha24,2 km²
Počet obyvatel36 327 (2020)
Hustota zalidnění1 500,5 obyv./km²
Správa
Vznik1666
Oficiální webwww.varberg.se
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Varberg je město ve Švédsku s přibližně 36 tisíci obyvateli. Je známo pro své písečné pláže, které se nacházejí na západě a pokračují severně k souostroví Bohuslän až na mys Nordkapp.[zdroj?] Jedná se o oblíbené letovisko, stěhují se sem rovněž obyvatelé z vnitrozemských měst, jako je Borås. Místem oddechu je park Societetsparken, Varberg má také lázně se studenými koupelemi a saunou.[1] Město je přístavem a má trajektové spojení s dánským Grenå.

Městu dala název pevnost Wardbergh („strážní kopec“), kterou postavili Norové ve 13. století. Sloužila také jako vězení, v roce 1916 v ní bylo otevřeno muzeum (je v něm vystaven knoflík, jímž byl údajně zabit král Karel XII.).[2] Ke Švédsku byl Varberg připojen Roskildským mírem v roce 1658. V letech 1767 a 1863 město postihl velký požár.

Na Högabergu východně od města byly objeveny mohyly z doby železné. Farní kostel v gustaviánském stylu byl vysvěcen roku 1772. Městské divadlo projektoval Lars Kellman, budova lázní z roku 1903 byla inspirována orientální architekturou.[3] Ve čtvrti Söderhöjd se nacházejí výškové domy s městskými byty.

Varberg patří do sdružení měst Eurotowns. Sídlí zde obuvnická firma Nilson Group.[4] Nedaleko města se nachází Jaderná elektrárna Ringhals.

Sídlí zde hokejový klub Varberg Vipers a florbalový klub Warberg, hrající nejvyšší švédskou soutěž.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Local Dostupné online
  2. Guidebook Sweden Dostupné online
  3. Visit Sweden Dostupné online
  4. Top500 Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]