Vývoj nábytkářského průmyslu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vývoj nábytkářského průmyslu
ZkratkaVNP
Vznik1954
Typrezortní výzkumný ústav
SídloJeřábkova 5, Brno
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vývoj nábytkářského průmyslu v Brně (VNP) byl rezortní výzkumný ústav zabývající se nábytkovým designem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Byl zřízen Ministerstvem lesa a dřevařského průmyslu k 1. lednu 1954, které tak reagovalo na poválečný nedostatek bytů a bytového vybavení. O vznik VNP se zasloužil zejména architekt Jindřich Halabala. Ústav umístěný v Brně byl roku 1978 přejmenován na Výzkumný a vývojový ústav nábytkářský v Brně (VVÚN). Sídlo vedení podniku bylo v ulici Jeřábkova 5 v Brně a provozy měl v Uherském Hradišti, v Brně, v Bystřici pod Hostýnem, Moravském Písku a v Praze.

VNP navázal na činnost Čs. závodů dřevozpracujících (ČZD), do nichž byl po znárodnění soustředěn dřevařský průmysl, a Vývojového a výzkumného střediska dřevoprůmyslu (VVSD) ustaveného 1948 v Praze. Předstupněm VNP byl Vývojový ústav dřevoprůmyslových výrobků, který byl zřízen 1. 1. 1953.

VNP vyvíjel nové konstrukce a tvary výrobků a připravoval odborné podklady v oblasti mechanizace a automatizace. Odborným základem byla skupina zaměstnanců ze Spojených uměleckoprůmyslových závodů. VNP po mnoho let významně ovlivňoval vzhled nábytku, který se vyráběl v Československu, ale i způsob, jak se vyráběl a z čeho se vyráběl. Podnik zanikl v 1990.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Mezuláník, F. 2003: Nábytková tvorba v době existence Vývoje nábytkářského průmyslu, později Výzkumného a vývojového ústavu nábytkářského v Brně, Informační bulletin a sborník statí, Brno MZLU v Brně, 112 stran
  • ANDREJKOVIČOVÁ, Renáta. Vývoj nábytkářského průmyslu v Brně – nové trendy v designu a technologiích [online]. Brno, 2011 [cit. 2016-04-23]. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta. Vedoucí práce Dagmar Koudelková Dostupné z: <http://is.muni.cz/th/368302/ff_m/>.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]