Usedlost čp. 15 (Krasov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Usedlost čp. 15
Chybí zde svobodný obrázek
Poloha
AdresaKrasov, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky21993/8-2716 (PkMISSezObrWD)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Usedlost čp. 15 se nachází na katastrálním území Krasov v okrese Bruntál. Je příkladem lidové architektury a je chráněná jako kulturní památka od roku 1958 se zápisem v Ústředním seznamu kulturních památek ČR.[1] Kulturní památku tvoří obytný dům, dvě deštěné stodoly a ohradní zeď.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Venkovská usedlost je v centru obce Krasov u hlavní komunikace a je datována rokem 1856. Jedná se o usedlost s dispozicí dvoru hákového typu, je ohraničená kamennou zdí.[2][3]

Obytný dům[editovat | editovat zdroj]

Obytný dům je zděná omítaná přízemní na vyšší kamenné podezdívce stavba na obdélníkovém půdorysu zakončená sedlovou střechou s polovalbou a s osmi vikýři a krytá břidlicí. Dům je podsklepený. Orientovaný tříosým štítovým průčelím k hlavní silnici. Okna jsou zdobená štukovým ornamentem a čtveřicí liliových květů. Průčelí je děleno hlavní římsou pokrytou břidlicí, nad ní je trojúhelníkový štít se dvěma okny a půlkruhovými větracími okny po stranách. Nad okny je polovalba s vikýřem. V interiéru jsou zaklenuty předsíň a kuchyň plackou, ostatní místnosti mají ploché stropy. Na obytnou část navazují chlévy, které jsou zaklenuty pruskou plackou.[4]

U štítového průčelí je vjezd a z lomového kamene postavená omítaná zeď, která je zastřešena pultovou střechou.

Stodoly[editovat | editovat zdroj]

Kolmo na obytnou část uzavírá dvůr na jižní straně dřevěná roubená stodola na půdorysu obdélníku se sedlovou střechou krytou eternitem. Štíty má deštěné. Jihovýchodní stranu uzavírá souběžná stodola s první stodolou. Stavba je menší, dřevěná se zděnými nárožními pilíři a deštěnými štíty. Střecha je krytá eternitem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2020-02-07]. Identifikátor záznamu 132917 : venkovská usedlost. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Strategický plán rozvoje obce Krasov 2014–2020. Krasov 2014. Dostupné online s. 7
  3. Bakalářská práce s.27
  4. Detail dokumentu - G0188571. iispp.npu.cz [online]. [cit. 2020-02-07]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]