Univerzita Al Zahra

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Univerzita Al Zahra
دانِشگاهِ اَلزَهرا
Logo univerzity
Logo
Motto
زن فرهیخته، جامعه بالنده a Literate Woman, Flourishing Society
Datum založení1964
Typ školyveřejná
Vedení
RektorkaMahbubeh Mobascheri (2007-)
Počty akademiků
Studentů celkem9 962 (2019)
Akademických pracovníků434
Další informace
Počet fakult12
SídloTeherán, Orumíje
Zeměpisné souřadnice
ČlenstvíIAU a FUIW
www.alzahra.ac.ir
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Univerzita Al Zahra (perskyدانِشگاهِ اَلزَهرا , Dāneshgāh-e Alzahrā) je veřejná multidisciplinární íránská vysoká škola, sídlící ve dvou campusech, ve Vanadu (městské části Teheránu) a na severu země v západoázerbájdžánském městě Orumíje. Je to jediná veřejná univerzita v Íránu, vyhrazená pro studium žen. Byla založena roku 1964 a založila ji íránská císařovna Farah-Pahlaví jako soukromou školu. V prvním školním roce studovalo jen 90 dívek obor překladatelství angličtiny a služby.[1]

Po islámské revoluci roku 1980 se univerzita stala státní školou. Byla zprvu pojmenována „Mahbubeh Motahedin University“ po jednom z členů partyzánské organizace mudžahedínů. V srpnu 1983 byla přejmenována na Zahřinu univerzitu podle Zahry, dcery proroka Mohameda.

Univerzita v současnosti nabízí 67 studijních programů v 17 odděleních, včetně šesti doktorských programů. Vyučovacími jazyky jsou perština a v menší míře angličtina. Na univerzitě kromě Íránek studují ženy z Afghánistánu, Pákistánu, Turecka, Tádžikistánu, Libye, Nigérie a Tanzanie.

Univerzita A Zahra spolupracuje se zahraničními univerzitami islámského světa, je členem mezinárodní asociace univerzit International Association of Universities (IAU) a Federace univerzit islámského světa Federation of Universities of the Islamic World (FUIW).

Vybavení[editovat | editovat zdroj]

Univerzita Al Zahra má jednu centrální a několik fakultních knihoven se 77 000 tištěnými knihami (33 000 z nich v angličtině) a 930 perskými a anglickými akademickými časopisy. kromě toho je vybavena elektronickými knihovnami, galerií umění, má bazény a sportovní zařízení, do campusu patří i tradiční íránská restaurace v budově 120 let staré. V kampusu se nachází pošta, banka, kancelář cestovní kanceláře, kancelář mobilních služeb, obchod s potravinami, papírnictví a knihkupectví.

Vedení[editovat | editovat zdroj]

V letech 1998–2006 byla rektorkou univerzity Rahnaward, manželka íránského reformního politika Míra Hosejna Músávího. Od roku 2007 univerzitu vede Mahbubeh Mobascheri.

Ranking[editovat | editovat zdroj]

Univerzita Al Zahra nemá ve světovém žebříčku univerzit zaznamenaný žádný ranking,[2] podle vlastních webových stránek zaujímá v arabském měřítku 82. pozici z 236 íránských univerzit[3] a 13. místo mezi teheránskými univerzitami.[4]

Významné absolventky[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]