UNIPAJ

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

UNIPAJ byly jízdenkové automaty ČD pro nákup jízdních dokladů. V roce 2008 nahradily zastaralé automaty typu PAJ.[1] V některých stanicích umožňovaly krom platby InKartou, také platbu kartou či bankovkami. Po zvolení požadované jízdenky a jejím zaplacení byl jízdní doklad vytištěn na obyčejný termo-papír s logem ČD.

Automat UNIPAJ na Masarykově nádraží v Praze (verze automatu s možností platit pouze InKartou).

Systém do automatů vyvinula firma chaps.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Automaty typu UNIPAJ byly náhradou za tehdy již zastaralé automaty PAJ (těch byl provoz ukončen v roce 2006). Poprvé byl automat UNIPAJ instalován do Brna na hlavní nádraží v roce 2007.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Automaty typu UNIPAJ byly v posledních letech odstraňovány. Například v Praze na hlavním nádraží byl jejich provoz v průběhu roku 2018 zcela ukončen.[2] V Brně na hlavním nádraží byly původně automaty 4, avšak zhruba od roku 2015 se zde nacházely už jen dva. I zde byl provoz posledních dvou automatů ukončen v roce 2018. Zůstaly zde ale jako nefunkční až do konce roku 2019.

V dnešní době by už neměl být v provozu ani jeden automat a ČD do budoucna nepočítají s jejich náhradou. Není vyloučeno, že se ještě někde nachází (avšak již nefunkční).

Jeden z důvodů ukončení provozu těchto automatů byla pravděpodobně poruchovost. Například v Brně byla skoro pravidelně minimálně polovina automatů (celkem zde byly umístěny 4 automaty) nefunkční. Dalším důvodem bylo možná také to, že se jízdenkové automaty v dnešní době již nevyplatí pro hrstku pravidelných uživatelů s plastovou InKartou provozovat. Automat také neumožňoval platbu novou virtuální InKartou v telefonu. Celková zastaralost a omezené možnosti platby vedly postupem času k menšímu zájmu ze strany cestujících.

U ČD tedy aktuálně zůstávají pouze automaty typu MOPAJ, které se nachází v některých vlakových soupravách, které jezdí na vlacích se samoobslužným odbavením cestujících. Umožňují nákup jízdenek přímo ve vlaku. Jejich výrobce je firma mikroelektronika.

Seznam stranic, kde se UNIPAJ nacházel:[3][editovat | editovat zdroj]

Brno hl.n. (včetně platby mincemi)
Břeclav
Česká Třebová
České Budějovice
Havířov
Hradec Králové hl.n.
Olomouc hl.n. (včetně platby mincemi)
Ostrava hl.n.
Ostrava-Svinov
Otrokovice (včetně platby bankovkami a mincemi)
Pardubice hl.n.
Plzeň hl.n. (včetně platby mincemi)
Praha hl.n. (včetně platby mincemi nebo bankovní platební kartou)
Praha-Holešovice
Praha Masarykovo nádraží
Prostějov hl.n.
Přerov
Ústí nad Labem hl.n.

Automatů se ve stanici obvykle nacházelo více.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ČD rozšiřují možnosti UNIPAJů. ŽelPage.cz [online]. [cit. 2021-03-03]. Dostupné online. 
  2. https://twitter.com/mpolov/status/1004020715203506176. Twitter [online]. [cit. 2021-03-03]. Dostupné online. 
  3. Elektronická peněženka - UNIPAJ. web.archive.org [online]. 2009-08-03 [cit. 2021-03-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2009-08-03.